Milliós bírságot kapott az Éjjel-nappal Budapest

Éjjel-Nappal Budapest
3 éves az Éjjel-Nappal Budapest
ÉNB Alexa
Vágólapra másolva!
Büntetést kapott az RTL Klub az Éjjel-nappal Budapest szeptember 22-ei adásának és előzeteseinek túl enyhe korhatár-besorolása miatt.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klubon látható Éjjel-nappal Budapest tavaly szeptember 22-ei adásának és előzeteseinek túl enyhe korhatár-besorolása miatt 7,54 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a televízió szolgáltatójára, amelynek a műsorszámot a 12-es karika helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint kellett volna közzétennie, és csak 21 óra után vetítenie.

Büntetést kapott az RTL Klub a sorozat miatt Fotó: Marton Szilvia/Origo

Az epizódban torz magatartásminták jelentek meg, ahol a szexualitást indokolatlan nyíltsággal, lesilányítva, érdekekre alapozva, és egy másik ember kihasználásának, megbántásának eszközeként ábrázolták. A doku-reality műfaji sajátosságai megkönnyítik a szereplőkkel való azonosulást, a kevert műsortípus értő befogadásához pedig az átlagosnál mélyebb médiaismeretek szükségesek, aminek hiánya a kiskamasz korosztályt fokozottabban veszélyezteti, ezért a médiatanács célvizsgálat keretében folyamatosan monitorozza a sorozatot.

A testület ez alkalommal is az eset összes körülményét, a fokozatosság és arányosság elvét figyelembe véve állapította meg a bírság összegét.