Megkérdeztem a templomban, hogy van-e Ördögűzési Osztály

Járatlan úton
Vágólapra másolva!
A Travel Channel "Járatlan úton" sorozatában a műsorvezető beutazza többek közt Indiát, Indonéziát, Thaiföldet és Hollandiát. Mindenütt igyekszik a valóságot és a különlegességeket megtalálni – helyi sporteseményekre, fesztiválokra kalauzol, de nyomornegyedeket, titkos szertartásokat is bemutat. A sorozat második évada kapcsán adott interjút.
Vágólapra másolva!

Eddig hány országban járt már?

Talán nyolcvan körül, de hatvan után abbahagytam a számolást. Eleinte vicces volt, hogy tíz nap alatt végig száguldottam a balti államokon, és átviharzottam Délkelet-Ázsián, csak úgy gyűjtögettem a pecséteket az útlevelembe. De mondhatom-e azt, hogy ismerem ezeket az országokat? Nem...

Az utazás igazi értelme, hogy általa a világot új perspektívában láthatod, segít eltüntetni az előítéleteidet, és felnyitja a szemedet. Egy sima városnézésnél mélyebbre kell ásni ahhoz, hogy megértsük a helyiek életét és világlátását – a sorozatban most erre törekszünk.

Nézzen bele itt a második évadba!

Mikor és hogyan vált szenvedéllyé az utazás?

Amikor egyéves voltam, a szüleim Hongkongba költöztek, ahol három évig éltünk, majd tovább mentünk Manilába (Fülöp-szigetek) ahol négy évig maradtunk. Aztán, amikor hétéves voltam, elköltöztünk egy kisvárosba az amerikai Közép-Nyugaton. Akkora volt a különbség ahhoz a nyüzsgő világhoz képest, ahol korábban éltünk, hogy bezártnak éreztem magam. Soha nem békültem meg a plázák és az egyforma házak világával.

Forrás: Travel Channel

Változtatott jellemén a sok utazás?

Amikor elvégeztem a középiskolát a Közép-Nyugaton, enyhén rasszista, kissé homofób és úgy általában szűklátókörű voltam. Ma nehezen találsz nálam nyitottabb gondolkodású embert. Buliztam transzneműekkel Tokióban, és hihetetlenül vendégszerető szíriaiakkal is. Találkoztam olyan emberekkel, akiknek a vagyona öt százaléka volt az enyémnek, és olyanokkal is, akiké az enyém ötvenszerese. És azt vettem észre, hogy boldogság tekintetében nincs különbség közöttük... habár életszínvonal tekintetében a különbség természetesen drámai.

Melyik három ország meglátogatását javasolná másoknak?

Ha az utazás célja a nyitottabb elme és a jelenlegi állapotodon való túllépés, ehhez India tudja adni a legtöbbet. Ha valaki olyan helyet keres, ahol elképesztő az étel, a nyelv olyan, mint az ének, és hihetetlen kulturális emléket talál minden sarkon, akkor Olaszországba kell menni. És ha azt szeretné megtanulni, hogy hogyan élvezze az élet minden pillanatát, menjen Brazíliába.

Forrás: Travel Channel

Egy évben hány hetet tölt otthon?

Körülbelül négy-öt hónapot egy évben. Hiányoznak a barátaim, amikor már régóta úton vagyok. Azok, akikkel közös a múltunk, és akik valóban megértenek engem.

Mely célállomások vannak még a kívánságlistáján?

Mongólia, Pápua Új-Guinea, az északi sarkkör, Dél-Afrika, Grúzia, Etiópia.

Mely helyekre nem akar ellátogatni?

Most, a harmadik évad során forgattunk egy helyen Indiában, ahol a nők körülbelül 90 százaléka házasságon belüli erőszak áldozata. Vannak ugyan, akik azért harcolnak, hogy ez megváltozzon, de én nem tudtam tovább ott maradni. Szerintem azoknak a férfiak többsége, akik olyan kulturális környezetben élnek,

Ez talán ellentmondásnak tűnhet, hiszen a patriarchális rend elvileg a férfiak javát szolgálta eredetileg. De ez nem működik. Minél több joguk van a nőknek egy társadalomban, a férfiak kapcsolata velük annál kiegyensúlyozottabb, boldogabb lesz.

Forrás: Travel Channel

Van valami humoros vagy fura történet, amit megosztana velünk?

A második évad Fülöp-szigeteki része például két balszerencsés eseménynek köszönheti létrejöttét. Miután egész nap úton voltunk Banaue-be, kiderült, hogy a kamera zsákja jó pár eszközzel Manilában, Manny Pacquiao edzőtermében maradt. Volt nagy futás vissza... Aztán másnap

és a vezető irodájába kísértek. Ott láttam ezeket a kiírásokat, hogy "Imádkozási Osztály – 246-os szoba" és "Hódolati Osztály – 119-es szoba", és így tovább. Amikor a felügyelő megérkezett, megkérdeztem tőle, hogy van-e Ördögűzési Osztály. Ez vezetett végül is egy ördögűzővel való találkozáshoz, egy tömeges démonmegszállás ügyében folytatott nyomozáshoz és egy filippínó vámpír utáni vadászathoz.

Hány évadra elegendő van még a sorozatban?

Nehéz kérdés, mert az utazós műsorok területén nagy a versengés. És én csak egy átlagos közép-nyugati fickó vagyok, aki elég szerencsés volt ahhoz, hogy lehetőségek nyíljanak meg előtte. De jólesik tudnom, hogy vannak olyanok, akik életükben először a mi sorozatunkban találkoznak egy adott kulturális jelenséggel, egy ismeretlen tájjal, egy számukra új életszemlélettel.

A „Járatlan úton" minden csütörtökön és szombaton 21:00-kor látható a Travel Channelen. Az interjút a csatornától kaptuk.