Szinetár Dóra: A genetikai vizsgálat eredménye után teljesen összeomlottunk

Szinetár Dóra
Vágólapra másolva!
Szinetár Dóra és Makranczi Zalán címlapon mutatták meg Down-szindrómás gyermeküket, és arról meséltek, hogy mennyi előítélettel találkoznak.
Vágólapra másolva!

A szülők a Nők Lapjának beszéltek arról, hogyan élték meg, mikor Benjamin érkezése után az orvosok közölték velük a genetikai vizsgálat eredményét, és mennyire rosszul esett nekik a fiukkal szembeni előítéletesség. "A genetikai vizsgálat eredménye után teljesen összeomlottunk attól, hogy szembesültünk vele, milyen szinten leírnak egy gyereket csak azért, mert más a genetikája, mint a többinek. Miközben az orvosok is belátják, hogy igazából fogalmuk sincs, mi lesz velük a jövőben" - mesélte a színész.

A legrémisztőbb monológot telefonon hallgatták végig egy szakembertől, aki még sosem látta az akkor hathetes babát, csak genetikai papírunkról tudott. "Nézze, anyuka, ez a gyerek benne van egy dobozban, ha bejönnek ide, mi megvizsgáljuk, és megmondjuk, hogy a doboz alján vagy a tetején van-e. Ha az alján, akkor a mi módszerünkkel fölküzdhető a tetejére, ha a tetején, nem kell vele különösebben csinálni semmit. Viszont azt vegye tudomásul, hogy akárhol van, ebből a dobozból ember ki nem veszi" - idézte fel Szinetár Dóra.

A szülők hálásak azoknak az embereknek, akik úgy foglalkoznak Benjivel, hogy nemcsak a szakértelmükkel segítik, hanem emberként is csodálatosan viszonyulnak hozzá - nem „dobozolnak" és nem ítélkeznek.