Vágólapra másolva!
Eötvös Loránd korának egyik legnevesebb magyar hegymászója és az amatőr fotózás egyik első művelője is volt. Erről szól ma délután ötkor és 23 órakor az Egyenlítő, az Ozone TV-n.
Vágólapra másolva!

Eötvös Loránd (1848−1919) sokoldalú egyéniség volt: feltaláló, kutató fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főrendházi tag, művelődéspolitikus. Nem utolsósorban pedig korának egyik legnevesebb magyar hegymászója és az amatőr fotózás egyik első művelője is. Egy kép a sok fotográfia közül:

virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/

Utóbbi két érdeklődési kör összekapcsolódása hozta létre azt az unikális hagyatékot, amelynek egy részét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum őrzi. A felvételek túlnyomó többsége a sziklacsúcsok meghódítását dokumentálja, ugyanakkor Eötvös a hegymászás mellett más témákat is talált a fényképezéshez. Így Budapestet és környékét, tudományos munkásságának állomásait, kísérleteit, méréseit, valamint a magánélet, a családi mindennapok pillanatait is megörökítette.

Az Eötvös hagyatékot a múzeum archívumának munkatársai teljeskörűen feldolgozták és digitalizálták. A felvételek minden érdeklődő számára elérhetők a Műszaki Tanulmánytár kutatótermében.

A témával ma az Egyenlítő foglalkozik az Ozone TV-n, itt a kedvcsináló: