Tévésorozatok, amelyekkel a koronavírus végzett

Glow
Vágólapra másolva!
Természetesen a tévéipart is megrengette a koronavírus-járvány. A tévés produkciók száma visszaesett, több sorozat megszűnt, sok másiknak pedig erősen nőttek a költségei a szigorú előírások, a százával végzett tesztek miatt. 2007-2008-ban volt az írók sztrájkja az Egyesült Államokban, akkor sok széria rövidebb évadot kapott, vagy épp kihagyott egy évet, de a mostani helyzet sokkal súlyosabban érintette a sorozatok készítőit.
Vágólapra másolva!

Az egész világot megrengette a COVID-19, szinte minden iparágra negatív hatással volt és van, elég csak az idegenforgalomra, a vendéglátásra gondolni. Természetesen a tévésorozatok gyártását is erőseb befolyásolja a járvány, márciustól sorra álltak le az amerikai, európai produkciók, a csatornák pedig keresték azokat a formátumokat, amelyek kevés pénzből, de biztonsággal elkészülhetnek.

Ezek a reality-k jobbára arról szóltak, hogy különféle hírességeket összekötöttek a virtuális térben, ők különféle platformokon megvitatták jelen helyzetüket, elmondták gondolataikat a járványról, a karanténról, a bezártság okozta hangulatukat is megosztva.

Értelemszerűen az ilyen műsorok inkább a szorongásról, a megszokott szabadás hiányáról, a félelemről, a borús jövőképről szóltak – hiába próbáltak viccelődni, poénkodni a celebek, sztárok, nem lett igazán jó kedve tőlük a nézőknek. Az ilyesfajta műsorokkal minden országban próbálkoztak, de nem lettek sikeresek, mert a tévézők nem a saját napi szorongásaikat, problémáikat akarták újraélni este, egy órába tömörítve, inkább kikapcsolódni, szórakozni akartak.

A legfrissebb hírek

Két hétre leállt a Lángoló Chicago kilencedik évadjának forgatása, miután több stábtag koronavírustesztje pozitív lett. A járvány alatt a stábok már zónákra osztva dolgoznak, így ha bizonyos háttéremberek ki is esnek, a munkálatokat általában még tudják folytatni – itt azonban a betegek az 1-es zónába tartoztak, vagyis közvetlen kapcsolatban álltak a folytatáshoz nélkülözhetetlen szereplőkkel.

Lángoló Chicago: leállt, de csak egy időre

A Deadline szerint a koronavírus a CBS Studio Centerben is felütötte a fejét, ott ez négy produkciót érintett. A lap úgy tudja, leállt a Why Women Kill, a Mythic Quest és a Call Your Mother forgatása, miközben egy új pilotba, Lucy Liu munkahelyi komédiájába sem tudtak belekezdeni.

A Netflix a napokban leállította a The Witcher angliai forgatását, a szokásos tesztelés során ugyanis négy stábtagról is kiderült, hogy koronavírusos. A Deadline szerint a betegek nem a vezető színészek között vannak, de márciusban egyszer már az egyik szereplő, Kristofer Hivju is elkapta a koronavírust, akkor szintén leállították a forgatást – és aztán a szünet elhúzódott egészen augusztusig, a közben bevezetett korlátozások miatt. A The Witcher a Netflix egyik legnagyobb sikere volt mostanában, az első évadot 76 millió háztartásban látták.

Közben a Variety arról ír, hogy a Real Housewives of Atlanta, vagyis a Nem átlagos feleségek – Atlanta munkálatait szintén leállították két hétre egy stábtag pozitív koronavírustesztje miatt. A realitysorozatból már a tizenharmadik szezont forgatták, ez szakadt most félbe.

Ez a vég

Hosszan lehetne sorolni, mely sorozat kapott rövidebb évadot, mely az, amely el sem tudta kezdeni a forgatást. De nézzük inkább azokat, amelyeket egyértelműen a járványt tett tönkre! Némi öröm, hogy magyar nincs köztük, mert ugyan leállt tavasszal a Jóban Rosszban vagy a Mintaapák, mindegyiknél folytatódott a munka, amint lehetett.

Nem volt ilyen szerencsés a Glow és a stábja: nem folytatódik, annak ellenére, hogy hivatalos megrendelése volt a negyedik évadra. Úgy volt, hogy készül még egy teljes évad a Netflix női pankrátoros sorozatából, de nem lesz belőle semmi, annak ellenére, hogy 2019 augusztusa óta készülnek rá. Alison Brie, Betty Gilpin, Marc Maron tehát nem forgathat, de korrekt a megrendelő, mert kifizeti az összes főszereplő gázsiját, nem próbál ügyeskedni.

Búcsúzik végleg a Glow, de ha nincs járvány, már jönne az új évad Netflix

A sorozat kreátorai, Liz Flahive és Carly Mensch szerint rengeteg borzalmas dolog történik épp a világban, a sok probléma mellett eltörpül, hogy ők nem forgathatnak tovább. A Glow már három hete forgatott, meg is volt a negyedik évad első részével, amikor világszerte leálltak a tévés-filmes munkák.

Állítólag folytatni is akarták a sorozatot, de itt rendkívüli biztonsági intézkedésekre lett volna szükség, hiszen pankráció közben folyamatosan egymáshoz érnek, izzadnak az emberek, egymás arcába lihegnek, így pedig felettébb rizikós lett volna a további munka. A megemelkedett költségeket azonban nem igazolta a közepes-gyenge nézettség, így igazi befejezést nem kap a sorozat.

További veszteségek

Az I Am Not Okay with This Charles Forsman képregénye alapján készült, idén februárban mutatkozott be a Netflixen. Főképp pozitív kritikákat kapott, úgy volt, hogy jöhet a második évad, de kiderült, hogy anyagi és logisztikai problémák léptek fel (a járvány miatt folyton tesztelni kell a színészeket, több fontos stábtagot, és egy sor előírás nehezíti a munkát). A szériát egyértelműen a COVID-19 nyírta ki, aligha folytatódik.

Messiah - nincs folytatás

A Messiah egy izgalmas thriller (volt), Michael Petroni a kreátor, idén januárban mutatkozott be a széria. Volt szó újabb évadról, de még a tavaszi első koronavírus-hullám alatt bejelentették, hogy pénzügyi és logisztikai problémák miatt elkaszálták. Pont ez történt a The Society című szériával, amely Christopher Keyser munkája, 2019 májusában mutatták be. Bizonyára ennek is készült a folytatása, dolgoztak az írók, de a járvány közepén jött a hír, hogy inkább nem folytatja a Netflix: van, amit másfélszer-kétszer annyi pénzért vagy a bonyolult, nem biztonságos forgatás miatt nem éri meg folytatni.

Az Így jártam anyátokkal egyik sztárja, Cobie Smulders volt a főszereplője a Stumptown sorozatnak, ezt az ABC adta az USA-ban, 2019 szeptemberében mutatkozott be. 2020 májusában, tehát az első hullám vége felé a csatorna bejelentette, hogy folytatja, volt nagy ujjongás a stábban – de jött a hidegzuhany, mert szeptemberben a megrendelő tévétársaság visszalépett, és mégsem akarja az újabb évadot.

Stumptown - kár érte

Ennél a sorozatnál még elképzelhető, hogy egy másik csatornacsalád vagy streaming-szolgáltató átveszi, de a remény napról napra egyre haloványabb. Ugyanis, ha hetekig nem történik semmi, a szereplők logikusan új munka után néznek, és onnantól már tényleg logisztikai bravúr összehozni a régi gárdát.

Vannak még áldozatok, például az On Becoming a God in Central Florida című feketekomédia, Kirsten Dunst sorozata sem folytatódhat a járvány miatt – hiába kapott papíron újabb évadot, ezt 2020 októberében felülvizsgálták, a szériát pedig leállították. Vélhetően hosszabb lesz a veszteségek listája, és még hónapokig eltart, míg tömeges oltás lesz az USA-ban, és rendeződik a helyzet.