A Dal 2021: Radics Gigi és a Kaukázus is bejutott az elődöntőbe

Radics Gigi
Vágólapra másolva!
Az utolsó, negyedik válogatóval folytatódott A Dal 2021, újabb tíz produkció lépett színpadra szombat este, de csak öten mehettek tovább az elődöntőbe. Lássuk, hogy mit hallott a zsűri, hogyan értékelte az egyes versenyzőket, és ki kapta az idei évad legmagasabb pontszámát.
Vágólapra másolva!

A negyedik válogató elején megemlékeztek Balázs Fecóról: a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese tavaly novemberben halt meg. A dalt követően a műsorvezetők köszöntötték a nézőket, majd elindult a verseny az elődöntő maradék öt helyéért.

Balogh Eszter (dalának címe: Maradnék), Bari Laci (Féltelek), Detti (Nem muszáj), a Down For Whatever (Zuhanás), Hegedűs Bori és Tempfli Erik (Altató), a Kaukázus (Egyetlen szó), a LivingRoom (Megtörtént), a Luscinia (Labirintus), Radics Gigi (Egy vagy velem), valamint Süle Zsolt (Befúj) lépett színpadra - a versenyprodukciókat ezúttal is Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György értékelte, pontozta az alábbiak szerint.

Fotó: MTVA / Zih Zsolt

Kaukázus - Egyetlen szó - 36 pont

Az Egyetlen szó zeneszerzője és szövegírója a Kaukázus együttes frontembere, Kardos-Horváth János, aki arról beszélt a színpadra lépés előtt, hogy mindössze 10-12 perc alatt írta meg a dalt. Videójukban arról is beszéltek, hogy szeretnének a zenén keresztül emberi értékeket átadni, és arra ösztönözni az embereket, hogy merjenek igent mondani az élet adta helyzetekre.

Elsőként léptek színpadra A Dal 2021 negyedik adásában. Mező Misi értékelte őket először, aki szerint ők nagyon rutinosak, ezért nem volt nehéz elkezdeniük az estét. Úgy látja, nagyon jó a dal, a szövege hiteles, csupa jót tudott csak mondani róluk. Ferenczi György szerint a szöveg és a hangszerelés is rendben volt, a szöveget pedig az utolsó sorig átgondolták, ez nagyon tetszett neki, profinak nevezte.

Detti - Nem muszáj - 30 pont

A Nem muszáj szövegét Detti saját magának írta, a nagypapája elvesztése inspirálta. Soha nem szerepelt még ennyi ember előtt, színpadon sem állt még soha, ezért nagyon várta, hogy énekelhessen az élő adásban.

Nagy Feró szerint nagyon tehetséges, 1000 énekesnő közül is meg lehet ismerni a hangját, és megtiszteltetés számára, hogy zsűrizheti.

Vincze Lilla szerint varázslatos volt a látvány és a dal is, csak apró szakmai tanácsokat tudott neki adni, hogy még jobbá válhasson.

Hegedűs Bori és Tempfli Erik - Altató - 31 pont

Az énekesek egy szerelmespárt alkotnak, az Altató pedig a kapcsolatuk hajnalán íródott, közösen szerezték. A járványhelyzet miatt jó ideg távol voltak egymástól, és az érzéseiket zenével szerették volna kifejezni egymásnak, így született a dal. Ferenczi György gratulált nekik elsőként, csak egy nagyon kis kritikát fogalmazott meg, amivel segíteni szeretné őket. Mező Misi elmondta, szerinte nagyon tehetséges a 18 éves énekesnő, hogy ilyen szöveget tudott írni.

Süle Zsolt - Befúj - 34 pont

A Dal nézőinek bizonyára ismerős Süle Zsolt, hiszen 2018-ban a döntőig menetelt. A Befúj című dalával zeneszerzőként és szövegíróként áll A Dal 2021 színpadára, a dalával pedig egy kis felfrissülést, feltöltődést szeretne nyújtani. Vincze Lilla nagyon szerethetőnek nevezte az énekest, a dalt egy sanzonhoz hasonlította, ami hangszerelésében is izgalmas volt, amit még egyedibbé tett a végén a fütyülés. Mező Misinek egyre jobban tetszik az a zeneiség, amit Süle Zsolt képvisel, hosszan dicsérte.

Balogh Eszter - Maradnék - 30 pont

Az énekesnő célja a versenydalával, hogy a nézők a Maradnék hallatán gondoljanak a családjukra, barátaikra, a közös emlékekre, és felidézzék az otthonukat, ahol felnőttek. Ferenczi György szerint profin készült a dal, az előadó pedig tisztán énekelt, túlzások nélkül, magas művészi szinten. Egy angyalhoz hasonlította Balogh Esztert Vincze Lilla, aki a hangját és a zenei világot is külön kiemelte, nagyon szépnek nevezte.

Luscinia - Labirintus - 30 pont

A Luscinia 2019-ben alakult, Seres Kitti hívta össze a barátait, hogy alapítsanak egy pop-rock zenekart, a fiúk pedig örömmel beleegyeztek.

Nagy Feró szemtelenül fiatalnak nevezte őket, és csodálkozott, hogy ennyi idősen is ilyen jó dalt tudtak írni.

"21 évesen pofátlanság, amit csináltok" - mondta, majd Ferenczi György vette át tőle a szót. Úgy látja, végre volt egy jó gitárszóló a műsorban, ezt külön megköszönte.

LivingRoom - Megtörtént - 32 pont

Az együttes 2016 telén alakult, a formáció neve pedig azért lehet ismerős A Dal nézőinek, mert 2018-ban már színpadra állhattak. A zenekar létszáma és tagjai azóta változtak, most öten mutatták be új dalukat. Vincze Lilla egy kastélyban, egy kamarakoncerten képzelte magát, varázslatosnak nevezte a produkciót. Nagy Feró szerint óriási a dal, kamara-rockzenének hívta, és a pontjaival is kifejezte, mennyire jónak találta - 8 pontot adott, akárcsak a többi zsűritag.

Bari Laci - Féltelek - 37 pont

Az énekes 12 éves kora óta szerepel televízióműsorokban, így nem idegen neki a stúdiók világa. A Dal 2021 azért kiemelten fontos számára, mert a Féltelek az első saját szerzeménye, és nagyon boldog, hogy bemutathatja. Mező Misi meghajolt előtte, és azt mondta, oktatnia kellene, hogy kell dinamikázni egy dalban, annyira jól csinálta.

Végül ő kapta az idei évad legmagasabb pontszámát, biztos volt a továbbjutása.

Down For Whatever - Zuhanás - 33 pont

A Down For Whatever egy 2015-ben alakult metal banda, akik úgy gondolják, a Zuhanás az a daluk, ami leginkább bemutatja a zenekart és azt, amit közvetítenek. Ferenczi György szerint nagyon jól össze volt rakva a dal, fegyelmezettek voltak az előadók, így minden gördülékenyen ment. Kis kritikát tudott csak megfogalmazni, hogy érthetőbbek legyenek a szavak, de egyébként nagyon tetszett neki a jó szöveg.

Radics Gigi - Egy vagy velem - 34 pont

Radics Gigi mára már egy kislány édesanyja, új dalával a szülő-gyermek kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet. Nagyon izgatott volt, hogy visszatérhet, ennyi idő után újra színpadon állhat.

Mező Misi arra emlékezett, hogy milyen kislány volt még Radics Gigi, amikor elkezdte a pályát, és ma már anyaként énekelhet A Dalban.

Külön tetszett neki, hogy az énekesnő az apjával készítette el a dallamot, szerinte megállja a helyét a versenyben. Vincze Lilla szerint gyönyörű volt az előadás, és egy mesebeli hercegnőhöz hasonlította őt.

Megvannak a továbbjutók

A zsűri pontszámai alapján az első négy helyezett, vagyis a Kaukázus, Bari Laci, Süle Zsolt és Radics Gigi automatikusan továbbjutott, a közönségtől pedig a Down For Whatever kapta a legtöbb szavazatot.

A műsor végén a Republic együttes és Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company énekese közös extra produkcióval álltak színpadra.

A cél továbbra is a 2021. március 13-i döntő, amelyben nyolc versenydal közül dől el, melyik lesz az év hazai slágere. A dalválasztó jubileumi, 10. évadában nemcsak a végső győztes, hanem a döntőbe jutó mind a nyolc dal előadója részesül zenei produkciójának fejlesztésére fordítható pénzjutalomban.