Zenekarok, amelyek azután lettek világhírűek, hogy nevet váltottak

The Beatles
Vágólapra másolva!
Az természetes, ha egy fiatal zenekar tagokat és neveket cserél, az sem teljesen ritka, ha elhasznál négy-öt nevet, mire kiköt egy véglegesnél. Tudja, hogyan indult a Depeche Mode, a U2, a The Cure, amelyek a nyolcvanas években már stadionokat töltöttek meg? És ki hozta a The Beatles nevet, milyen próbálkozása volt korábban Lennonéknak?
Vágólapra másolva!

A The Quarrymen (vagy Quarry Men) egy liverpooli, angol zenekar volt, 1956-ban alapította John Lennon, és leginkább azért meg a popzene történetében, mert ebből a formációból lett később minden idők talán legismertebb együttese, a Beatles. Lennon ebben muzsikált pár barátjával, iskolatársával, mindenki a liverpooli Quarry Bank High School növendéke volt akkoriban a bandában. Paul McCartney 1957 októberében érkezett a formációba, majd fél évvel később ő mutatta be George Harrisont Lennonnak. Utóbbi nem volt nagyon lelkes, hiszen akkor Harrison akkor csak 14 éves volt.

The Silver Beatles: Stu Sutcliffe, John Lennon, Paul McCartney, Johnny Hutch és George Harrison 1960-ban, Liverpoolban

A zenekar eztán egyre inkább rock and rollt játszott, a korábbi skiffle helyett, az eredeti bandatagok egy része pedig kilépett. Lennon, McCartney és Harrison eztán különféle néven léptek fel, ilyen volt a Johnny and the Moondogs vagy a Japage 3, de 1959-ben visszatértek a Quarrymen elnevezéshez. Még Los Paranoias néven is üzemeltek egy darabig.

Több teória van

Feljegyzések szerint 1960. május 5-én Silver Beetles volt a nevük, egy alkalomra, majd bő egy héttel később Silver Beats, akkor a Lathom Hallban játszottak, Liverpoolban. Egy héttel később ugyanezen a néven léptek volna fel, de az a koncert elmaradt, majd 1960 júliusától már a Silver Beatlest láthatták a zenekedvelők, tehát megjelent a betűcsere.

Augusztus közepén már Beatles volt a banda neve, állítólag Stuart Sutcliffe és Lennon ötlete volt, de olvasni olyat is, hogy George Harrison és Derek Taylor hozta – utóbbi intézte akkoriban a zenekar sajtóügyeit. Lennon első felesége, Cynthia szerint egyszer alaposan berúgtak a fiúk, akkor akartak valami nevet, amely egyszerű is, és bogárra, rovarra is utal, mint Buddy Holly bandája, a The Crickets. Ezen a bulin születhetett a név, Stuart Sutcliffe gondolta ki egyedül – ez egy általánosan elfogadott teória. A többi pedig történelem, a végeredmény pedig a világ egyik legnagyobb hatású zenekara.

Lapozzon, van még sztori híres együttesek névcseréjéről!