Mi történhet Lagzi Lajcsival, miután elutasította a bíróság a halasztási kérelmét?

Galambos Lagzi Lajcsi Lajos tárgyalás
Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság Lagzi Lajcsi halasztási kérelmét, nem ússza meg a börtönt a zenész, akit a bíróság 2022. december 7-én áram-, gáz- és vízlopásért jogerősen 3 év 6 havi börtönbüntetésre ítélt. A büntetés letöltését 2023. február 15-én kellett volna megkezdenie a kecskeméti börtönben, de mint kiderült, már hetekkel korábban kérelmezte a bíróságnál büntetése végrehajtásának elhalasztását. De mi történhet most Lagzi Lajcsival? Makula György, bv. ezredes, BvOP Kommunikációs Főosztály vezetője beszélt az Origónak arról, hogy általánosságban mi zajlik akkor, ha a bíróság elutasítja a halasztási kérelmet.
Vágólapra másolva!

Mint azt korábban megírtuk, hiába várták február 15-én a kecskeméti börtön előtt Lagzi Lajcsi bevonulását, a trombitás nem jelent meg a büntetés-végrehajtási intézmény előtt. Mint kiderült, már hetekkel korábban kérelmezte a bíróságnál büntetése végrehajtásának elhalasztását. A bíróság elutasította a kérelmet, Lagzi Lajcsi nem ússza meg a börtönt.

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épülete Kecskeméten, 2023. február 15-én Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Budapest Környéki Törvényszék közleményben tudatta a döntését: "A másodfokú, jogerős ítélet alapján G. L. elítéltnek 2023. február 15. napján kellett volna jelentkeznie a szabadságvesztés büntetése letöltésére a BVOP felhívása alapján. A terhelt a védője útján 2023. január 30. napján kérelmet nyújtott be, amelyben a szabadságvesztés büntetés megkezdésére halasztást kért. A bíróság a végrehajtás megkezdésének a kérelem elbírálásig történő függőben tartása iránt intézkedett, ezért a terheltnek 2023. február 15. napján nem kellett a szabadságvesztés büntetés letöltését megkezdenie.

Tájékoztatjuk, hogy a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett bármely, fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében. A bíróság döntése nem végleges, az ellen fellebbezésnek van helye, azonban ez a börtönbüntetés megkezdésére halasztó hatállyal nem bír."

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mikor kell bevonulnia Lagzi Lajcsinak, ha nem nyújt be fellebbezést?

Makula György, bv. ezredes, BvOP Kommunikációs Főosztály vezetője az Origónak elmondta, hogy általánosságban mi zajlik ilyenkor. Megjegyezte, hogy a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett bármely, fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget arra, hogy a konkrét esetről beszéljen.

Általánosságban elmondható, hogy

Aki önként nem kezdi meg szabadságvesztés büntetésének letöltését, annak elővezetését rendelik el, melyre - a bv szerv értesítése alapján - a rendőrség köteles intézkedni" - mondta.

Fontos megjegyezni, hogy aki önként nem kezdi meg büntetését, és alapos okkal nem menti ki magát, az azt kockáztatja, hogy kizárják a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből" - tette hozzá.