Elárverezik Törőcsik Mari egykori festményét

Törőcsik Mari
Törőcsik Mari a Makk Károly filmrendező 87. születésnapját ünneplő Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában
Vágólapra másolva!
Törőcsik Mari hagyatékából kerül kalapács alá Mednyánszky László monumentális, Alkonyati táj című festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján. Az őszi tájkép – amely egykor Törőcsik Mari és Maár Gyula nappaliját díszítette –, 12 millió forintos kikiáltási árról indul.
Vágólapra másolva!

Május 17-én tartja 72. Tavaszi árverését a Virág Judit Galéria, amely számos különlegességet tartogat a gyűjtők számára.

Törőcsik Mari és Maár Gyula nappalijának falát díszítette az a Mednyánszky László-tájkép, amely most 12 millió forintos kikiáltási árról várja a liciteket.

A olajfestmény a tájábrázolások mesterének számító festőóriás egyik különleges hangulatú, monumentális alkotása.

Forrás: Zih Zsolt/MTVA Fotóarchívum/MTI

Törőcsik Mari és Maár Gyula 1972-ben házasodtak össze, és a Kossuth-díjas rendező haláláig, 2013-ig éltek együtt. A művész házaspár sokat dolgozott együtt, legnagyobb közös sikerük az 1976-os Déryné, hol van? című film, amit Maár írt és rendezett, és amelyért Törőcsik elnyerte a legjobb női színésznőnek járó Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon. Törőcsik Mari 2021-ben halt meg.

A film- és a showbusiness világa az aukció egy másik festményének történetében is fontos szerepet kap. Tihanyi Lajos Hegyes táj (1911) című képe a siket festőzseni egyik kedvence volt. Tihanyi a számára legkedvesebb alkotásoktól csak nehezen, hosszas unszolásnak engedve és magas áron tudott megválni. A kedvenc műveket akár évtizedeken keresztül is futtatta a különböző tárlatokon.

Tihanyi a Hegyes tájat az 1912-es budapesti debütálás után Bécsben is bemutatta, majd első amerikai kiállítására San Franciscóba vitte, ahol csak négy jelentős festménnyel jelentkezhetett. Később a Brooklyn Museumot is megjárta a kép, amit aztán eladott Sir Alexander Korda filmrendezőnek, de az első monográfiájába még ekkor is beszerkesztette - írja a Blikk.