Atlétikai vb: fölényesen nyerte az M4 Sport a nézettségi versenyt

Az atlétikai vb záróünnepsége
Az atlétikai vb záróünnepsége
Vágólapra másolva!
A közmédia életében kiemelt helyet foglalt el a vasárnap zárult kilencnapos budapesti rendezésű atlétikai világbajnokság. Nemcsak helyszíni élő közvetítésekkel, hanem értékelő beszélgetésekkel, összefoglaló műsorokkal mutatta meg a közmédia több csatornája a világesemény felejthetetlen pillanatit, kulisszatitkait. Mindez a nézettségi versenyben is kiemelkedő eredményt hozott - közölte az MTVA.
Vágólapra másolva!

Az M4 Sport helyszíni stúdiójának, saját kameráinak és szerkesztésének köszönhetően minden jelentős pillanatot, főként a magyar sportolók szereplését meg tudta mutatni nézőinek. A világeseménnyel a közmédia több csatornája foglalkozott, összeadva az élő közvetítéseket, összefoglalókat és híradásokat 96 óra 14 perc műsoridővel biztosította az atlétika hazai rajongóinak, hogy az esemény egyetlen fontos mozzanatáról se maradjanak le.

Az atlétikai vb záróünnepsége Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az M4 Sport csatorna több mint 88 órában foglalkozott a vb-vel, vagyis közvetítette élőben, ismételte vagy az eseményekből készült összefoglalót vetítette, míg a Duna World/M4 Sport+ 1 óra 44 percet töltött a világbajnokság történéseinek közvetítésével. Ez idő alatt 2 millió 928 ezer fő kapcsolódott bele az eseményekbe, ami azt jelenti, hogy a népesség 34,6 százaléka látott legalább egy percet belőle.

Egy átlagos néző több mint 11 órát látott a vb eseményeiből a két csatornán.

Az M1 és a Duna is rendszeresen beszámolt a világeseményről különböző hosszúságú rovatok formájában, és természetesen a sporthírekben is kiemelt szerepet kapott. A rovatok összesen 6 és fél órányi műsoridőt tettek ki a két csatornán. Mindezeket figyelembe véve az atlétikai vb eseményeinek elérése közel 40 százalék lett. A vb alatt növekedtek az M4 Sport eredményei: a csatorna átlagos közönségaránya, teljes napra vonatkozóan és a teljes népesség körében, több mint háromszorosára nőtt, az esti sávban (18:30-22 óra között) pedig közel négyszerese lett az év megelőző időszakában mért értéknek. A nézők 48 százaléka nő volt, ami 20 százalékponttal magasabb az M4 Sport idei arányánál.

Óriási siker volt a hazai rendezésű vb Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az M4 Sport csatorna mellett az Eurosport is közvetítette az eseményeket. A két csatornán összehasonlítva az atlétikai vb eseményeivel – élő közvetítések, ismétlések, összefoglalók – töltött percek átlagos nézettségét, több mint 11-szeres különbség mutatkozik az M4 Sport javára. A közmédia sportcsatornáján az egy percre jutó átlagos nézettsége 211 ezer fő, míg az Eurosporton 18.725 fő volt. Közönségarányban is hasonlók a különbségek: az atlétika összes eseményének az átlaga az M4 Sporton 9,8, míg az Eurosporton 0,9 százalék.

A közmédia azon dolgozik, hogy minél több, a sportághoz tartozó eseményt közvetítsen.

2029-ig az atlétikai Gyémánt Liga-sorozatot, az összes sportági világbajnokságot és a Kontinentális Sorozat arany fokozatú versenyeit is a közmédián láthatják.