Élete legnehezebb időszakáról mesélt az Origónak M. Kovács Róbert, a Hír TV műsorvezetője

M. Kovács Róbert
M. Kovács Róbert
Vágólapra másolva!
M. Kovács Róbert, a Hír TV Vezércikk című műsorának házigazdája, 1997 óta újságíró. A televíziós két lány édesapja, felesége M. Dobos Marianne. A műsorvezetőnél 22 évesen hererákot diagnosztizáltak, megküzdött a betegséggel. M. Kovács Róbert többek között a gyógyulásáról beszélt az Origónak, de azt is kiemelte, hogy több férfi kollégájával együtt csatlakozott a Movember kampányhoz, aminek lényege, hogy felhívják a férfiak figyelmét a betegségek megelőzésére és a szűrővizsgálatok fontosságára.
Vágólapra másolva!

M. Kovács Róbertnél fiatal felnőtt korában, 22 évesen diagnosztizáltak hererákot. A műsorvezető fájdalmat érzett és tapasztalt némi elváltozást is, ezért orvoshoz fordult.

„Egy szombati napon a fokozódó fájdalom miatt bementem a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórházba, ott az ügyeletes orvos, dr. Piróth Csaba, aki végül a kezelőorvosom is lett, elvégzett néhány vizsgálatot, és mint egy klasszikus orvos viccben, azt mondta, hogy van egy jó és egy rossz híre" – kezdte az Origónak a Hír TV műsorvezetője, aki azt is elárulta, azonnal közvetlen kapcsolat alakult ki közte és az orvosa között.

M. Kovács Róbert hitt az orvosában, azt mondta, minden úgy történt, ahogy a szakember az első találkozásukkor felvázolta Forrás: Hír TV

Fiatal gyerek voltam, tehát nem is nagyon gondoltam bele, hogy ez mennyire komoly veszélyekkel járhat, ezért különösebben meg sem rettentem. Azt mondtam, hogy csináljuk végig, amit kell, legyünk túl rajta."

A daganat rosszindulatú volt, két műtét és két kemoterápiás kezelés következett. Az első beavatkozás egy rutinműtétnek számított, aminek során eltávolították a daganatot. A második műtét azonban már komplikáltabb volt, akkoriban még nem volt elterjedt ez a beavatkozás.

„Ennek a daganatnak az áttételeződési formája kizárólag a hasfal mögötti nyirokcsomó rendszerben történhet, ezért azt el kell távolítani. Ezt akkoriban még kísérleti módszerrel végezték úgy, hogy az ember a nemzőképességét ne veszítse el. Azért volt bennem félelem, tartottam attól, hogy mi lesz, ha esetleg nekem soha nem lehet gyerekem. A két gyönyörű lányom bizonyítja, hogy ez nem így lett. Ez egy nagyon komoly műtét volt, és azt is egy nagyon kitűnő szakember végezte, Dr. Kisbenedek László, aki azóta már sajnos nem él. Európa egyik legjobb urológus sebész főorvosa volt, ő dolgozta ki azt az idegkímélő módszert, amivel engem műtöttek" – magyarázta M. Kovács Róbert, aki mind a professzor úrnak, mind dr. Piróth Csabának a mai napig nagyon hálás.

A Vezércikk műsorvezetőjének hat hónapos kezelés után minden eredménye negatív lett Forrás: Hír TV

A műtéteket a kemoterápiás kezelések követték, amik, ahogyan fogalmazott, nagyon kemények voltak.

Egy olyan típusú kezelést kaptam, hogy öt napig bent kellett feküdnöm a Kékgolyó utcai Onkológiai Intézetben. Minden nap kaptam három nagy infúzióban, ha jól emlékszem, valamiféle platinaszármazékot, mert az az, ami az osztódó sejtek szaporodását meggátolja. Viszont emiatt folyamatosan kellett ellenőrizni a vörösvérsejt számomat, hogy kiderüljön, mennyire bírja a szervezetem ezt a fajta kezelést. Ezeket a lebomló sejtmaradványokat, ha jól tudom, nagyjából úgy érzékeli a szervezet, mint a toxinokat. Ezért amikor a teljes kezelést megkaptam, akkor volt egy 24-48 órás időszak, amikor folyamatosan hányingerem volt. Jó ideig nem maradt meg bennem semmi. A folyadékot is úgy erőltettem magamba, hogy ne száradjak ki" – emlékezett vissza a műsorvezető, aki a kemoterápiát kellemetlen kezelésnek tartja, de mint mondta, a hosszú távú hatása kétségtelen.

Végül is minden bejött, amit a kezelőorvosom az első pillanatban mondott. Nagyjából bő hat hónapnyi kezelés után ott álltam, hogy minden szövettani eredményem negatív lett. Utána még öt éven keresztül, minden évben egyre ritkábban, de folyamatosan kellett szűrővizsgálatokra járnom. Gyakorlatilag 23-24 éves koromra túl lettem egy komoly csörtén a rákkal. Bevallom őszintén, hogy engem ez akkor azzal vértezett fel, hogy nem különösebben ijedtem meg betegségektől. Mondván, ha ezen túl vagyok, akkor mégis mi az, ami árthat nekem?"

A cikk folytatásáért lapozzon!