Hatalmas büntetést kapott az RTL Klub a primitív és erőszakos Sztárbox miatt

Sztárbox
Vágólapra másolva!
A Sztárbox erőszakos tartalmai miatt 10 millió forint bírságot kapott a médiahatóságtól az RTL Klub.
Vágólapra másolva!

Nem megfelelő korhatári kategóriába soroltan és nem megfelelő időpontban sugározta a Sztárbox november 5-i epizódját az RTL Klub – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa a január 30-i ülésén. A műsorszámot ugyanis az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető.

Sztárbox Forrás: RTL Klub

Az epizód miatt tízmillió forint bírságot szabott ki a Médiatanács, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte az RTL Klubot.

A Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket – állapította meg a Médiatanács. A műsorszám gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió" – olvasható a Médiatanács közleményében.

Az RTL az érintett epizódot a III. korhatári kategóriába soroltan (12 éven aluliak számára nem ajánlott) tette közzé 19.30-tól. A Médiatanács döntése értelmében

a műsorszámot a benne halmozottan előforduló erőszakos jelenetekre tekintettel a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni,

és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna műsorra tűzni. A Médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, amelyekben később születik döntés.

Az RTL Klub emellett Fekete Pákó megalázása miatt is több millió forintos büntetést kapott, erről itt olvashat.