Jól fizető állást szeretnél? Válassz informatikai szakot!

KIFU__packshot__SZ2020
Vágólapra másolva!
Lássuk, milyen képzések közül választhatsz!   Az informatikus szakemberek munkája és tudása a folyamatosan fejlődő digitális világunk nélkülözhetetlen mozgatórugója, hiszen ma már szinte nincs olyan iparág, amelyben ne lennének jelen. De merre érdemes elindulnia annak, aki épp pályaválasztás előtt áll? Milyen egyetemi képzések érhetőek el itthon? Honnan érdemes tájékozódni?
Vágólapra másolva!

Az informatikusok már rég nem csupán programozók, hanem sokkal inkább a munkahelyi közösségek központi szereplői, akikre a különböző szervezetek és vállalatok egységei bátran támaszkodnak, és akik sokszor hidat képeznek a bitek világa és munkatársaik szakterületei között. Ráadásul rengeteg olyan szakma jelent meg a munkaerőpiacon, amely az elmúlt öt évben még szinte teljesen ismeretlen volt, ennek következtében pedig néha nehézséget okozhat eligazodni a különböző egyetemi képzések között. Lássuk, milyen lehetőség vár a végzős diákokra itthon!

Február 15-ig a pályaválasztás előtt álló diákok 9 budapesti és 14 vidéki egyetem 4 informatikai alapképzése közül választhatnak:

  1. A mérnökinformatikus szakot azoknak a diákoknak érdemes választaniuk, akiket érdekel a rendszerinformatika, a robotika vagy a hálózatépítés. A képzés során a megtanulják a műszaki informatikai és információs infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési, telepítési, valamint üzemeltetési feladatainak megoldási módját. Az egyetemről kilépve tehát a mérnökinformatikus könnyedén telepít és konfigurál számítógépes és távközlő hálózatokat, hárít el hálózati hibákat, illetve üzemeltet hálózatokat.
  2. A programtervező informatikus szak inkább a szoftverfejlesztés, weblapfejlesztés, grafika és multimédia iránt érdeklődőknek ad biztos tudást. A 6 féléves egyetemi képzés során többek között elsajátítják a szoftverorientált információs technológiai eszközök és rendszerek létrehozási, bevezetési, működtetési, szervizelési, fejlesztési, alkalmazási tevékenységének tudását önállóan és csoportmunkában is. A szakon többek között olyan specializáció közül választhatnak a diákok, mint az adatmodellezés vagy a komputer grafika és képfeldolgozás.
  3. Azok számára, akiket nem csupán az informatika, de a gazdaság és a statisztika területe is vonz, a gazdaságinformatikus szak a legjobb választás. A számos hazai egyetemen elérhető szak megtanítja a diákokat az információs társadalom feltétel- és értékrendszerében a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására, az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai feladatok menedzselésére, valamint az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére. A képzésen az alapozó tantárgyakon kívül betekintést nyernek a hallgatók a vállalati architektúra, szoftvertechnológia, adatbázisok, programozás, rendszerfejlesztés, informatikai biztonság, információmenedzsment, infrastruktúra-menedzsment és üzleti intelligencia alapjaiba is.
  4. Az üzemmérnök-informatikus szakon a rendszerinformatika és a hálózatépítés kihívásairól tanulhatnak a diákok. A képzés elvégzése után a friss diplomások képesek lesznek műszaki informatikai alkalmazások és informatikai infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások telepítésére, üzemeltetésére és adott szoftver platformon történő fejlesztésére, valamint azok adat- és programrendszereinek megismerésére is. A különböző egyetemek által biztosított specializációk betekintést engednek a frontend és backend programozás, a hálózat és biztonság, az adatalapú rendszerek, a tesztelés és üzemeltetés, a WEB és mobilprogramozás, valamint az ipari informatika területébe is.

Szerencsés tehát az, aki most áll pályaválasztás előtt, hiszen az informatikus képzésekre való jelentkezéssel jól fizető, biztos megélhetést és karriert jelentő szakmát választhat magának. Az informatikai továbbtanulással kapcsolatos további információkért látogass el a programzdajovod.hu és a felvi.hu oldalra!

Forrás: KIFÜ