A szuper kamerával sincs sok esély - az MGS keresi az MPL nyomait<br/>

Vágólapra másolva!
Bár sokaknak már bizonyára csak rossz emlék maradt, a NASA még mindig folytatja a Mars Polar Lander utáni kutatást. A Mars Global Surveyor folyamatosan fényképezi a leszállóhelyként kitűzött területet.
Vágólapra másolva!

A bolygó körül keringő űrszonda kamerája (Mars Orbiter Camera, MOC) igazán kitűnő eszköz, amely 1,5 méter/pixeles felbontásra is képes. Felvételeinek köszönhetően számos újdonságot tudtunk meg a vörös bolygó felszínéről, amelyet még soha nem vizsgálhattunk ilyen részletességgel.

A MOC képességeit most a sajnálatos módon eltűnt Mars Polar Lander (MPL) utáni nyomozásban szeretnék kamatoztatni a szakemberek. (Az MPL kálváriájáról részletesen beszámoltunk az [origo]-ban.) Ez azonban nem könnyű feladat. Hogy képet alkothassunk a nehézségekről, vegyük szemügyre az itt látható képeket.
A bal oldalon a MOC első felvételei láthatók a leszállóhelyről. A pólus környéki üledékek egyhangúságát semmi sem látszik megtörni. Mivel közel vagyunk a Mars déli sarkához, a napsugarak - akárcsak a Föld pólusainak esetében - még nyáron is igen lapos szögben érkeznek, ami nem kedvez jó minőségű felvételek készítéséhez. A MOC tehát nem tudja legjobb formáját hozni, a képeken sok a "zaj". A bal oldali képen - amely 1,5 méter/pixel felbontású - a bekeretezett területet tízszeresére nagyították; az eredmény a jobb oldalon látható.

Valójában mit kellene keresnünk? Az alábbi képeket szemügyre véve a szondát semmiképpen sem.



Az MPL életnagyságú makettjének földi fényképeit láthatjuk. A szondát ugyanúgy világították meg, mint ahogy az igazira eshetnek a Marson a napsugarak. Látható, hogy amennyiben 0,01 méter/pixeles felbontással rendelkeznénk (tehát 1 cm széles részleteket is meg tudnánk különböztetni), nem lenne semmi probléma. Ahogyan azonban romlik a felbontás, a kép egyre pixelesebb lesz, míg a MOC valódi felbontását elérve már csak néhány képpontra korlátozódik. Ember legyen a talpán, aki egy ilyen fotón azonosítani akarja a szerkezetet.

A NASA inkább abban reménykedik, hogy - sima leszállás esetén - az ejtőernyőt vehetik észre. Ez teljesen szétterült állapotában eléri a 6 méteres hosszúságot (vagyis kb. 4 pixelnek felel meg), s világos színe élesen elüthet a talaj sötétebb hátterétől. Az ejtőernyő a leszállóhely 1 km-es körzetében lehet, s ha megtalálják, akkor aprólékosan átböngésznék a környéket, hátha mégis "felbukkan" a szonda. Kereshetik még a fékezőrakéták által megbolygatott - "szétfújt" - talajrészletet, ami úgy mutatkozna meg, hogy egy sötétebb pixelekből álló, kör alakú forma övezne egy világosabb képpontot (magát a szondát). Legrosszabb esetben egy új becsapódási krátert találhatnak, amit viszont a legkönnyebb lenne azonosítani. A Mars Global Surveyor még kb. 2 hétig készít felvételeket a területről.

S. T.

Ajánló:

További információk és részletesebb képek a Mars Global Surveyor honlapjáról.

Korábban:

Részletes információk a Mars Polar Lander küldetésével kapcsolatban. Interjú Both Előddel, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatójával. Linkek a Mars-kutatás témakörében.