Régészet vírusokkal<br/>

Vágólapra másolva!
Az Andok ősi lakóinak múmiáiban ugyanannak a vírusnak a nyomait találták meg, amely a mai japánokban is előfordul. Ez újabb bizonyíték lehet arra nézve, hogy már a nagy bevándorlás előtt voltak ázsiai telepesek az Újvilágban.
Vágólapra másolva!

Múmia Chiléből.A régészet e modern, szokatlan módja olyan DNS-minták vizsgálatán alapul, amelyeket Chile északi részén talált múmiák csontvelejéből vételeztek. Nem kevesebb, mint 104 jól megőrződött holttest került elő az országból. Koruk 1000 és 1500 év közé esik.
A csontvelő sejtjeiben több olyan vírusmintát is találtak, amelyek megfelelő hosszúságú épen maradt DNS-t tartalmaznak. Ezeket hasonlították össze a ma ismert vírusok DNS molekuláival, s azt találták, hogy igen nagy egyezést mutatnak egy olyan vírussal, amely ma élő chilei és japán embereket betegít meg. A vírus kapcsolatban áll a felnőtt T-sejtes leukémia és más olyan betegségek kialakulásával, amelyek főleg Japán déli részén és Dél-Amerikában gyakoriak.

A Nature Medicine szaklapban megjelent cikk megerősíti azt a feltételezést, mely szerint ázsiai utazók már 20 000 éve megjelentek Amerikában, kb. 8000 évvel azelőtt, hogy megtörtént volna a Bering-szoroson keresztüli nagy bevándorlás, s jóval azelőtt, hogy a spanyol hódítók behurcolták volna a különféle fertőző betegségeket a területre.

S. T.

Ajánló:

Nagyszerű linkgyűjtemény a múmiákról.

Korábban: