Bőrből szívizom - Dolly "szüleinek" újabb eredménye<br/>

Vágólapra másolva!
A világ első klónozott emlősét előállító kutatók úgy módosították a kültakaró sejtjeit, hogy azok "elfelejtették", kicsodák is valójában. Ezután az ellen sem tiltakoztak, hogy szívizomsejtként folytassák pályafutásukat.
Vágólapra másolva!

Újabb fejlemény a jövő szövet- és szervpótlásának lehetőségei között: ha nincs megfelelő őssejtállományunk, akár készíthetünk is magunknak. A Dolly klónozása miatt világhírűvé vált PPL Therapeutics biotechnológiai cég jelenleg is a kutatások élvonalában áll, ami a sejtek "visszabutítását" illeti. Annak idején a híres bárány létrehozásához is vissza kellett állítani annak a sejtnek a genetikai óráját, amelyből a kromoszómákat kinyerték. Most hasonló eljárással a bőr sejtjeit vették rá arra, hogy felejtsék el addigi tevékenységüket, s tiszta lappal kezdjék működésüket.





Illusztráció gyanánt: emberi bőrszövet és szívizom - a szövetek megjelenése, illetve a bennük lévő sejtek alakja és funkciója merőben más

A fentiek rövid magyarázata, hogy egy adott szövet sejtjeinek többsége már ún. differenciált, vagyis egy adott tevékenység elvégzésére szakosodott sejt. Ezért - bár a szervezet felépítéséhez és működéséhez szükséges összes genetikai információval rendelkezik - annak csak töredékét használja fel funkciójának betöltéséhez. Ez bonyolult és számos tekintetben még ma sem tisztázott szabályozó mechanizmusokon keresztül valósul meg.

Amennyiben azonban sikerül úgy módosítani a sejtet, hogy az megszabaduljon e kötöttségek alól (vagyis visszaállítják a genetikai óráját), akkor gyakorlatilag egy fejlődési szempontból még elkötelezetlen, ún. őssejt alakul ki, amely még számos különféle sejttípussá fejlődhet.

Az őssejt-biológia eredményeiről folyamatosan beszámolunk rovatunkban. A kutatásokhoz alapvetően kétféle forrásból nyerik ki őket: embriókból és felnőtt szervezetből. A magzatok ilyen célú felhasználása azonban súlyos etikai viták forrása (s egyelőre csak Nagy-Britanniában engedélyezik), míg a kifejlett szervezetekben már kevés az őssejt, ráadásul valamilyen fejlődési irányban már elkötelezettek (pl. vérképző őssejtek), s nehéz őket begyűjteni is.

Egy harmadik megoldás lehet, hogy felnőtt szervezet elkötelezett, differenciált sejtjeiből nyerünk őssejteket, mint azt a cikkben ismertetett jelenlegi eredmény is mutatja. A PPL Therapeutics kutatói laboratóriumi körülmények között a bőr sejtjeiből készítettek őssejteket, majd úgy "programozták" őket, hogy működőképes szívizomsejtek jöttek létre belőlük. A bizonyíték erre egy marker gén ("jelzőgén) volt, ami egyaránt előfordult a kiindulási bőrsejtekben, a köztes őssejtekben és a belőlük kifejlődő szívizom-sejtekben is. Hasonló eljárással és más programozással elvileg számos más sejttípus létrehozható.

A biotechnológiai kutatások mai helyzetére egyre inkább jellemző módon a cég az eljárás részletes leírását kereskedelmi okokból nem hozta nyilvánosságra.

S. T.

Ajánló:

Angol nyelvű információk a cég őssejtekkel kapcsolatos tevékenységéről és a jelenlegi eredményről.