Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ígéretes rák elleni vakcinák bemutatkozása<br/>

Vágólapra másolva!
Fejlesztés alatt álló, daganatos betegségek elleni vakcinák reményt keltő eredményeiről számoltak be az Egyesült Államokban: számos esetben súlyos betegeknél is megállították, vagy visszafordították a daganat növekedését.
Vágólapra másolva!

A daganatos betegségek elleni küzdelem vezető tudósai számoltak be új eredményeikről egy konferencián, az American Society of Clinical Oncology rendezésében. Több olyan kísérleti, jelenleg már klinikai próbák során (tehát emberen) alkalmazott vakcina is "bemutatkozott", amelyek az immunrendszer erősítésével serkentik a tumor elleni küzdelemre a szervezetet.

Dr. John Nemunaitis (Texas Oncology) egy tüdőrák elleni vakcina eredményeit mutatta be. A nem kissejtes tüdőrák esetében alkalmazott, "GVAX" nevű vakcina hatására az előrehaladott állapotban lévő betegek 18%-ában a daganat eltűnt, vagy eredeti méretének kevesebb mint felére zsugorodott össze. A nem kissejtes tüdőrák kialakulása általában a dohányzással függ össze.

Konkrétabban: három beteg esetében, akik közül kettőnél a kemoterápia, egynél pedig a sugárterápiára bizonyult hatástalannak, a sorozatos vakcináció hatására teljesen eltűnt a daganat. Egy negyedik betegnél - aki mindkét hagyományos kezelésre rosszul reagált - a tumor eredeti méretének kevesebb mint felére zsugorodott. E nagyszerű eredmények mellett további négy betegnél stabilizálódott a betegség. A tanulmány öt hónapos követési időről számol be.

Olyan betegeket is kezeltek, akiknél a betegség még korai fázisban volt. A vakcinát itt sebészi beavatkozás után alkalmazták. Nyolcból hét esetben - és hét hónapos követési idővel - megállapítható, hogy a betegek tünetmentesek. A kezelést követően semmilyen súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

A vakcinát további daganatfajtákon is kipróbálják, köztük a hasnyálmirigy, a vese, a bőr és főleg a prosztata esetében.

A Stanford Egyetem kutatói egy másik vakcina klinikai próbájáról számoltak be, amelyet vastagbélrák esetében alkalmaztak. Az egyelőre kis létszámmal folytatott vizsgálatok során 12 betegből négynél tapasztaltak javulást: két esetben a daganatok mérete csökkent, két esetben pedig stabilizálódott (hat hónapos követési idővel). Egy további páciens esetében egyes daganatok tovább növekedtek, mások azonban zsugorodtak.

A "GVAX" esetében a betegekből kinyert, genetikailag módosított tumorsejteket, a másik vakcina esetében pedig az immunrendszer ún. dendritikus sejtjeinek "felizgatott" változatait alkalmazták a vakcina elkészítéséhez.

Az ígéretes eredmények jól mutatják a rák elleni vakcinákban rejlő lehetőségeket, amelyeket főleg a betegség kezdeti stádiumában lehetne nagy hatékonysággal alkalmazni.

Ajánló:

Sajtóanyag angol nyelven (Reuters).

Korábban:

2001. április 6. Tizenhárom gyermekből egynél a daganat visszahúzódott, további öt állapota stabilizálódott. A főszereplők az immunrendszer professzionális "nyomravezetői".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről