Harry Potter a Grál nyomában

Vágólapra másolva!
Miután az Egyesült Államokban megdöntött minden korábbi nézettségi rekordot, a Harry Potter és a bölcsek köve című film december 13-án a magyar mozivásznon is megjelenik. A varázslótanonc kalandjai az egyik legősibb mítoszt, a Grál keresésének történetét felidézve fiatalok millióinak szorongásait és vágyakozásait tükrözik, akiknek egy folyamatosan változó világban kell a legváratlanabb helyzetekben eligazodniuk. Magyarázat szülők számára Serge Tisseron cikke nyomán (Le Monde Diplomatique, 2001. december).
Vágólapra másolva!

Joanne Kathleen Rowling

Vajon milyen varázsszer kelthetett ekkora bűvöletet Harry Potter iránt? A Pokémon-lázhoz hasonlóan a Harry Potter-őrület esetében is csábító magyarázat a marketing ördögi cselszövését láttatni a háttérben, holott mindkét esetben elmondható, hogy a reklámkampány csupán a nyomába eredt a sikernek, amit megjósolni semmi módon nem lehetett.

Nem egy kiadó elutasította Joanne Kathleen Rowling eredeti kéziratát. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy Harry története nem csupán mágusok és varázsigék bűbájos kondérban melegített, Halloween-szósszal ízesített egyvelege, hanem olyan mese, mely választ nyújt hallgatósága, a 11-14 éves korosztály szorongásainak legalább egy részére.

Barátok közt

Harry Potter kalandjai Ron, Hermione és barátaik kalandjai is, de történetük nem a szüleik története. Harry Potter nevelőszülőkhöz került, akik butaságuk miatt mind az ő, mind az olvasó szemében felejthető figurákká válnak. "Muglik" csupán, más szóval egyszerű földi halandók, akik előtt a varázslók világa örökre rejtve marad.

Az őt nevelni szándékozó felnőttek helyett Harry így kénytelen társai gondoskodására hagyatkozni. Márpedig számos fiatal érzi úgy, hogy egyedül kell eligazodnia az emberi kapcsolatok szövevényes világában, ahol legfeljebb társai segítségére számíthat. Magukra ismerhetnek a fiatal fiúban, akinek egyedüli beszélgetőtársai néhány hasonló korú barát közül kerülnek ki.

Már a Jóbarátok című televíziós sorozat is javarészt hasonló berendezkedésre épített: egyrészt csupa egykorú társadalma, akik nem kerülnek összeütközésbe az idősebbek világával, és nem szorulnak a minden idealizmus nélkül kezelt felnőttek okítására; másrészt annak ismételt hangoztatása, hogy a megpróbáltatásokon csak a csoport összetartása, mindenki képességeinek elismerése segíthet át, még akkor is, ha ezek először nem is tűnnek többnek egyéni bogarasságnál.

Harry Potter kalandjaiban e hozzávalók mellett nyomon követhetjük, amint a viszontagságok során barátság alakul ki a hős és Dumbledor, az iskolát igazgató varázsló között. Ezt a barátságot saját erényeivel kell kiérdemelnie, míg a több nemzedékre visszamenő varázslódinasztiák hierarchikus világa a maga többé-kevésbé "tiszta" vérségi láncolataival a régi arisztokráciát idézi.

Gyökerek

Tegyük még hozzá, hogy Harry családi helyzete azt az oidipusi drámát idézi fel, melyet saját élettörténetéből minden gyerek hajlamos megalkotni: "biológiai" szülei különböznek a férfitól és nőtől, akik felnevelték, és természetesen jóval okosabbak, gazdagabbak és híresebbek azoknál. Az apának és az anyának ez a hasonló "leírása" megkönnyíti, hogy a gyermek megbirkózzon a szülők iránt táplált végletekig feszült érzelmeivel; mennyivel könnyebb lesz az eltávolodás kemény munkája, ha bitorlók csupán! A nemes származás dédelgetett álmát csak gazdagítja, hogy Harry lépésről lépésre felfedezi "igazi" szülei példás történetét, miközben feltárul előtte a sors: bosszút kell állnia értük...

A cikk második része: Állati ösztönök

A cikk harmadik része: A Grál öröksége

A cikk befejező része: Tündérmese helyett

Ajánlat:

Korábban:

Pinczés Bálint