Vágólapra másolva!
Két napon belül már a második hasonló bejelentés látott napvilágot az emberi szervezet számára immunbarát, klónozott sertések előállításáról.
Vágólapra másolva!

Mint arról szerdán már beszámoltunk, a PPL Therapeutics nevű biotechnológiai cég olyan klónozott sertések előállítását jelentette be, amelyekben egy gén kiütésével (hatástalanításával) nagy lépést tettek a sertések szerveinek emberbe történő átültetése felé.

A bejelentés után egy nappal a Science magazinban olyan cikk jelent meg, amely gyakorlatilag ugyanilyen eredményről számol be. A University of Missouri-Columbia és az Immerge BioTherapeutics Inc. nevű cég kutatói szerint valójában őket illeti az elsőbbség joga, mivel malacaik három hónappal megelőzték "versenytársaikat".

Mindkét kutatócsoport ugyanazt a gént ütötte ki (részletesen lásd korábbi cikkünkben), az állatok azonban nem ugyanahhoz a fajtához tartoznak. Az Immerge BioTherapeutics sertései kifejlett állapotukban is jóval kisebb méretűek lesznek, ezért szerveik mérete jobban megfelel az emberi szervek pótlására. A Science-ben megjelent tanulmányban arról is beszámolnak, hogy a tenyésztés során sikerült minimalizálni az állati vírusok emberre történő átkerülésének kockázatát is.

Ajánlat:

U.S. RESEARCHERS SUCCESSFULLY CLONE FIRST KNOCKOUT MINIATURE SWINE
Angol nyelvű beszámoló a University of Missouri-Columbia honlapján.

Korábban az [origo]-ban:

Az első kiütött sertések: mérföldkő az emberi szervpótlás felé
2002.01.02. Egy biotechnológiai cég olyan sertéseket klónozott, amelyek egy gén hiánya miatt áttörést jelenthetnek a fajok közötti szervátültetés terén.