A női szervezet azonosítja az ismerős spermát

Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók szerint a női szervezet képes felismerni az állandó partner spermáját, ami hosszú távon egészséges utódok születését szolgálja.
Vágólapra másolva!

Ausztrál orvosok szerint az a nő, akik rendszeresen ugyanazzal a férfival szeretkezik, könnyebben esik teherbe.

A kutatók szerint elméletük evolúciós magyarázatot nyújthat arra is, miért szeretkeznek az emberek akkor is, amikor éppen nem kívánnak gyermeket.

Ausztrál kutatók szerint a nők szervezete megtanulja felismerni partnerük spermáját. Az ismerős szaporítóanyagot a női test később könnyebben befogadja, ami jó ellenszer lehet a spontán vetélés, a terhesség alatti magas várnyomás, sőt akár a meddőség bizonyos fajtái ellen is.

A nők szervezete akár egy év elteltével is "emlékezik" a korábban jól ismert spermára.

Ezek a komoly fizikai és érzelmi megrázkódtatással járó jelenségek a kutatók szerint mind arra vezethetők vissza, hogy az anya immunrendszere nem fogadja be az apa "idegen" fehérjéit, s így a magzatot vagy a méhlepényt sem. Ha a magzatnak oxigént és táplálékot szállító méhlepény megsérül, a csecsemő túl soványan, de akár holtan is születhet.

Felismerés

Az együttlét után a nő immunsejtjei a méhnyak környéki nyirokcsomókban dolgozzák fel a spermákból nyert információkat. Ezek után a nő immunrendszere képes lesz felismerni a férfi termékenyítő anyagának fehérjéit.

Az Adelaide University kutatói szerint az ondóban található speciális anyag, a TGF-béta (transforming growth hormone) indítja el a normális folyamatot. A folyamat kudarca esetén azonban az idegen eredetű sejtek súlyos immunreakciót válthatnak ki a szervezetből.

Egérkísérletek során megfigyelték, hogy a TGF-béta az "idegen" spermiumok elleni heves reakciót sikeresen csillapította.

Az dél-ausztráliai kutatók most azt vizsgálják, a spontán vetéléssel végződő terhességek esetében nem lehetett-e az apáknak TGF-szegény spermája. Amennyiben elméletük bebizonyosodik, a jövőben a nők szervezetébe juttatott TGF (a férfi egyes fehérjéivel kiegészítve) gondoskodhat több egészséges gyermek születéséről.

Fórum:

Neked mi a fontosabb? A szex vagy a szerelem?