Balatoni térképek az ókortól napjainkig

Vágólapra másolva!
Balatoni térképek, avagy hogy örökítették meg a Balatont a római kortól napjainkig a kartográfusok? címmel, mintegy 1700 évet átfogó, félszáz térképet bemutató kiállítás nyílik szombaton Balatonfüreden az Art-East Galériában.
Vágólapra másolva!

Simonné Zákonyi Tünde, a rendező Nők a Balatonért Egyesület elnöke elmondta: a tárlat anyagát nagyobbrészt a Magyar Állami Földtani Intézet gyűjteményében, kisebb részben magángyűjteményekben őrzött térképek másolatai képezik.

A bemutatandó anyag legrégebbi darabja a III. századi Seuso tál vitatott Pelso (Balaton) ábrázolása, de az érdeklődők megtekinthetik Lázár deák 1528-ban készített helyszínrajzát csakúgy, mint a Sió szabályozása és a tó mai alakjának kialakulása után született Lóczy-féle 1902-es térképet. A sort a legújabb, számítógépen szerkesztett partvonal-ábrázolások zárják a füredi Balaton-térképek kiállításán.

Az egyesület elnöke elmondta: a neves szakemberek által összeállított kiállítás jól szemlélteti a partvonal és a vízszint azon változásait, amelyek úti jegyzetekben, levéltári adatokban és régészeti kutatások leírásaiban is nyomon követhetők. A magyar tenger térképeinek kiállítása június végéig látható a balatonfüredi Blaha Lujza utcai galériában.