Orosz űrséta: betegség miatt törölve

Vágólapra másolva!
Egészségügyi problémái miatt nem vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívüli munkálatokban Nyikolaj Budarin orosz űrhajós, ezért két amerikai társa végzi el a január 15-re tervezett külső szereléseket.
Vágólapra másolva!

A NASA kedden jelentette be, hogy a decemberre tervezett, majd elhalasztott külső szereléseken az eredetileg jelölt, nagy tapasztalattal rendelkező Budarint Donald Pettit amerikai űrhajós helyettesíti, Kenneth Bowersox parancsnokkal párban dolgozva. A január 15-re kitűzött szerelések során a két asztronauta hat órát tölt a nyílt világűrben.

Az orosz repülésirányítók még december elején jelentették be, hogy az ISS egyik űrhajósának betegsége miatt januárra halasztották a december 12-re tervezett külső szereléseket. Akkor sem az orosz, sem pedig az - űrhajósok egészségügyi ellátására hivatott - amerikai űrhatóságok az orvosi titoktartásra hivatkozva nem árulták el, hogy a legénység melyik tagjáról van szó, és milyen betegségben szenved. Az "űrsétára" eredetileg jelölt Nyikolaj Budarin egészségi gondjairól most sem közöltek részleteket.

Budarin egészségügyi problémái már űrutazásának megkezdése után jelentkeztek a NASA szerint. Az orosz november 26-án érkezett két amerikai társával a Nemzetközi Űrállomásra az Endeavour űrrepülőgéppel, s a tervek szerint márciusig marad az ISS-en, ugyanis a bejelentés szerint az űrállomáson el tudja látni feladatait.