Új terápia a vérmérgezés kezelésében

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Intenzív Terápiás Társaság (SCCM) 33. kongresszusán bemutatták a szepszis és a szeptikus sokk kezelésére vonatkozó egységes irányelveket. Az ismertetett kezelési eljárások között egy olyan terápia is megtalálható, amely egy alapvetően új eszközt ad az orvosok kezébe, s ezzel hosszú évtizedek óta először adódik lehetőség a betegek túlélési esélyének érdemi növelésére.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedekben sem történt érdemi áttörés a szepszis ("vérmérgezés") halálozási mutatóinak csökkentésében. Különösen a többszervi elégtelenségben szenvedő betegek halálozási aránya maradt rendkívül magas, s ma is elérheti a 80%-ot. Éppen ezért az Európai Intenzív Terápiás Társaság (ESICM) a 2002 októberében elfogadott Barcelonai Deklarációjában azt tűzte ki célul, hogy a szepszis halálozása öt éven belül 25 százalékkal csökkenjen.

A mostani, floridai konferencián megfogalmazottak értelmében a szepszis terápiájának immár nem két, hanem három fő csapásiránya lehetséges:

1. A szepszis kiindulásául szolgáló fertőzés kezelése - a fertőzés forrásának azonosítása, antibiotikum-kezelés, adott esetben a fertőző góc eltávolítása;

2. A szervezet (különféle szervek) működésének biztosítása - a szepszis eredményeképpen károsodó és maguktól leálló szervrendszerek (pl.: keringés, légzés) működését támogató terápiák alkalmazása;

3. Beavatkozás a szepszis öngerjesztő folyamatába - egy új módszer segítségével a szervezet egyre súlyosabb állapotához vezető öngerjesztő folyamatát (ún. szepszis kaszkád) sejtszinten állítják meg, így akadályozva meg azt, hogy a szervezet elpusztítsa saját magát. Az új terápia a klinikai vizsgálatok során eredményesen, 20 százalékkal csökkentette a halálozást súlyos szepszis esetén.

Az új terápia hatóanyaga egy a szervezet természetes véralvadási rendszerében kulcsfontosságú szerepet játszó plazmafehérje, amely a thrombin nevű fehérje képződésének és funkciójának gátlásán keresztül indirekt gyulladásgátló hatást fejt ki.

A kezelést már Magyarországon is alkalmazzák, és az elmúlt évben az e terápiában is részesülő súlyos szepszises betegek kétharmada túlélte a betegséget és sikeresen, visszamaradó károsodások nélkül felépült. Tekintve a kór akár 80 százalékos hazai halálozását, elmondható, hogy az új kezeléssel a túlélési arány mintegy háromszorosára növekedett.

A szepszises beteg gyógyulása ugyanakkor nagyban a felismerés és a kezelés megkezdésének gyorsaságán múlik, így nélkülözhetetlen a különböző osztályokon dolgozó kórházi orvosok és ápolók megfelelő képzése, megismertetésük az azonnali cselekvés életbevágó fontosságával. Ennek érdekében jött létre egy nemzetközi kezdeményezés, a Surviving Sepsis kampány, amelynek keretében a munka szerves része lesz az osztályos orvosok bevonása a szepszis diagnózisába és kezelésébe, továbbá a megfelelő szakmai tréningek, továbbképzések megtartása is. A Surviving Sepsis kampány célkitűzéseivel összhangban egy hazai kezdeményezés is elindult, a Magyar Szepszis Fórum égisze alatt.