A Discovery összekapcsolódott az űrállomással

Közép-európai idő szerint vasárnap, 20:38-kor a Discovery-űrrepülőgép csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. A két legénység 21:30-kor üdvözölhette egymást, amikor megnyitották a két űreszköz közti zsilipeket.

A közeledő Discovery az űrállomásról fényképezve

A problémamentes dokkolás Ausztrália partjaitól északnyugatra, az Indiai-óceán felett következett be, így nem csupán a rossz időjárás miatt nem figyelhettük volna meg. A következő napokban azonban érdemes "elcsípni" az űrrepülőgép-űrállomás komplexum fényes átvonulásait, amelyekről a www.heavens-above.com honlapon szerezhetünk részletes adatokat, pontos helyi koordinátákkal.

Horizont feletti magassága és fényessége miatt igen látványos lesz az augusztus 14-ei (keddi) átvonulás, 21:28:50 és 21:33:20 között. Ezen az estén tíz űrhajós fog átsuhanni fölöttünk - mintegy 400 kilométeres magasságban, óránként 28 ezer kilométeres sebességgel.

Korábban az [origo]-ban:

Megkezdte küldetését a Discovery
2001.08.09. Egyszeri halasztás után kegyes volt az időjárás a Discovery-misszióhoz. A start az előre kitűzött terv szerint ment végbe: közép-európai idő szerint pénteken 23:10-kor bocsátották fel az űrrepülőgépet. A Discovery új legénységet szállít a Nemzetközi Űrállomásra.

Ajánlat:

A Discovery küldetésének hivatalos honlapja (NASA)