Terhesen lett terhes

Jövő hétre várja kislánya születését az az olasz asszony, aki három hónapon belül hármasikreknek is életet fog adni.


Flavia D'Angelo az olasz Rai Uno televízióban

Ha mindkét szülés sikeres lesz, akkor minden valószínűség szerint a világtörténelem egyedülálló kettős terhességének lehetünk tanúi.

A húszéves kismama, Flavia D’Angelo visszautasított minden olyan feltételezést, amely szerint hormonkezelésen vagy termékenységet elősegítő egyéb kezelésen vett volna részt.

Az olasz televízió kamerái előtt adott interjújában a fiatalasszony elmondta, hogy először maga sem akarta elhinni kettős terhességét: "Emlékszem, hogyan faggattam az orvost, biztos-e a dolgában. Egyszerűen el sem tudtam képzelni, hogy ez egyáltalán miképpen lehetséges."

Nem lehetséges

Ian Craft professzor, a londoni szülészeti klinika igazgatója szerint elvileg lehetetlen, hogy valakinek egyszerre két terhessége legyen. "A terhesség alatt ugyanis megszűnik az ovuláció, sőt még a szülés után, a szoptatás alatt is szünetel. Egész praxisom során még hasonló esettel sem találkoztam."

Noha az ún. szuperovulóció nem teljesen ismeretlen jelenség - az állatvilágban ugyanis nagyon ritkán előfordul -, az embernél valóban példátlan, hogy a természetes úton történt fogamzás után spontán ovuláció következzen be, ráadásul három petesejt érjen meg egyszerre. Számítások szerint az ilyen terhesség kialakulásának az esélye kisebb, mint az ötös találatnak a lottón.

Craft professzor szerint a hármasikreknél igen nagy a koraszülés kockázata, és további fontos kérdés, hogyan lehetséges az első szülés levezetése anélkül, hogy az ikrek sérüljenek.

[origo]

Ajánlat:

A hölggyel készített beszélgetés a Rai Uno televízió honlapján (olasz nyelven)