A Pyrolobus fumarii baktérium egyedülálló tulajdonsága, hogy képes életben maradni még pokoli körülmények között is. Öt évvel ezelőtt az Alvin kutató-tengeralattjáró fedezte fel a baktériumot 3,5 kilométer mélységben a Közép-Atlanti-hátságon. A baktérium olyan mélytengeri füstölgők oldalán tanyázik, amelyek forró gázokat és vizet lövellnek az óceánba.

A minták elemzésénél német kutatók fedezték fel a baktériumot, és keresztelték el jelenleg használatos nevére, amelynek jelentése "a kémény lángnyelve". A baktérium számára a 90-130 Celsius-fokos hőmérséklet a legkedvezőbb, és akár 250 atmoszféra nyomást is könnyedén elvisel. A levegőtlen környezetben hidrogénnel és szén-dioxiddal táplálkoznak,  amely az óceán fenekén lévő vulkánokból áramlik ki.

A kaliforniai San Diegói Diversa Corporation bejelentette, hogy sikerült a baktérium genomjának teljes szekvenciáját meghatározni. A munkát a Celera Genetics cég végezte, amely az emberi genom szekvekciáit is felderítette. A teljes genom várhatóan sok érdekes felfedezéshez vezethet. Úgy tűnik, hogy a baktérium 2000 génjének csak mindössze 10 százaléka található meg más baktériumokban.