A pápa a Föld-csúcsról

II. János Pál vasárnap felszólította a johannesburgi csúcstalálkozó résztvevőit, hogy találják meg a teljes értékű emberi fejlődés felé vezető hatékony utakat.

A pápa castelgandolfói nyári rezidenciáján mondta el vasárnapi Úrangyala imádságát. Ennek keretében emlékeztetett a fenntartható fejlődéssel foglalkozó johannesburgi csúcstalálkozóra. Hangot adott a katolikus egyház jól ismert álláspontjának, amely a környezet védelmét az egyik legfontosabb feladatnak tartja. Felhívta a figyelmet az emberiség felelősségére, hangoztatva: az Isten azzal bízta meg az embert, hogy vegye kezelésébe, művelje és óvja a földet. Korunkban tehát egyre sürgetőbbé válik, hogy az ember érvényesítse "ökológiai elhivatottságát" - mondta a szentatya.

A pápa kifejezte reményét, hogy a dél-afrikai városban gyülekező állam- és kormányfőknek, akárcsak e találkozó más résztvevőinek sikerül majd megtalálniuk a teljes értékű emberi fejlődés felé vezető leghatékonyabb utakat, egyszerre tartva szem előtt a gazdasági, szociális és környezetvédelmi szempontokat. Egy olyan világban, amelyben egyre nagyobb a kölcsönös függőség, csakis együttes erőfeszítések árán lehet megteremteni a békét és az igazságosságot, óvni mindazt, amit az Isten megteremtett - mondta II. János Pál.