Endoszkóppal a tüdőrák ellen

Vágólapra másolva!
Magyarország vezető helyet foglal el a világranglistán a tüdőrákos megbetegedések számát illetően. A tüdőgyógyászatban alapvető változást eredményezett az endoszkópos technológia alkalmazása, amely azonban felkészült, jól kiképzett személyzetet igényel - hangzott el az április első hetében Balatonaligán megrendezett bronchológiai konferencián. A szakemberek rámutattak: az endoszkóp használata alapvető a daganatos betegségek korai felismerésében.
Vágólapra másolva!

Magyarországon évente több mint nyolcezer tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A betegségben 2002-ben 7800-an haltak meg. A Balatonaligán rendezett bronchológiai továbbképző konferencia fő célja a szakasszisztensek továbbképzése, az endoszkópok használatának bemutatása, az asszisztálási technikák ismertetése volt.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Pulmanológiai Bizottsága tavaly 600 fővel alakult meg, s ennek egyik szekciójaként jött létre a bronchologia, amely tulajdonképpen hörgőtükrözéses eljárást jelent. Ennek során a hörgő és tüdővizsgálathoz, valamint a beavatkozásokhoz a bronchológiai endoszkópok, röviden bronchoszkópok kerülnek bevezetésre a szájüregen át a beteg tüdejébe, így a beavatkozásokhoz nincs szükség a beteg mellkasának megnyitására, vagyis a műtétre.

A képzés beindítása és technikai támogatása a japán Olympus cég hazai képviselete, az endoszkópok forgalmazója segítségével történt. A japán vállalat világszinten a legmodernebb technológiával rendelkezik ezen a téren. A konferencia kitünő fórum volt arra, hogy az Olympus szakemberei és az asszisztensek megbeszéljék az endoszkópos technika alkalmazásában felmerülő mindennapi gondokat, problémákat. A továbbképzés meghívott orvos előadói érdekes és aktuális szakmai információkról számoltak be.

Magyarország vezető helyet foglal el a világranglistán a tüdőrákos megbetegedések számát illetően. Az elmúlt években a betegség folyamatos növekedésével kellett számolni nőknél és férfiaknál egyaránt. A legveszélyeztetettebb a 40 fölötti dohányosok csoportja.

Ma a világon sehol nincs specifikus tüdőrákszűrés. Egyéb indikációk kellenek ahhoz, hogy a beteget többek között bronchoszkópos vizsgálatnak is alávessék. Holott a korai felismerés döntő fontosságú a túléléshez! A korai felismerés és pontos diagnosztizálás érdekében egy tüdőgyógyásznak a bronchológiai módszerek teljes palettája áll rendelkezésre: képalkotó eljárások, cytológia, szövettan, mikrobiológia.

A képalkotó eljárás a CT és a virtuális endoszkópia. Ez utóbbi egy speciális szoftver segítségével a CT vizsgálat adataiból állít össze háromdimenziós képet a tüdőről és a hörgőkről. A citológiai eredmények kiértékelésében nagyon fontos, hogy a szakorvos korrekt terminológiát használva adjon információt a bronchológusnak. A szövettan és a mikrobiológiai vizsgálat is fontos diagnosztikai módszer, habár Magyarországon mikrobiológiai laborból gyengén állunk.

Az Olympus cég endobronchiális ultrahangos berendezésével történő vizsgálat viszonylag egyszerű, de kitűnően alkalmas a tumor felismerésére és a biopszia helyének kijelölésére, mivel a lineáris kép mellett ultrahangos képet is ad. Az ultrahangos kép kiértékeléséhez radiológiai ismeretek is szükségesek. A szokásos betegségek, amelyek a bronchológia területéhez tartoznak: a TBC, a tüdőgyulladás, a bronchitis (hörgőgyulladás), a hörgő tágulat, a hörgőrák, a tüdőrák, és gyakran az idegen test eltávolítás.

Az orvosok tüdőből, hörgőből kiemelt idegen test gyűjteményei a leghihetetlenebb tárgyakat tartalmazzák, például a "szokásos" zöldborsószemen, zöldbabon, gyógyszereken, legón kívül gombostű, szög, krémkupak, csirkecsont (például csirkenyak szivogatása közben), május környékén cseresznyét, de találtak már műfogsort is. Ez utóbbi extrém eset története, hogy az illető ittas állapotban kocsmai verekedésbe keveredett, és egy nagyobb pofon következtében az első hat fogát, amely koronával volt összefogva, elveszítette. Utóbb köhögésre panaszkodva felkereste orvosát, aki tüdőröntgenre küldte. Az orvosok igen meglepődtek, mikor a röntgenképről egy fogsor mosolygott vissza rájuk.

A betegségek nagy része gyógyítható, némelyek (például hörgőtágulat) rendszeres kezeléssel javítják a beteg életminőségét. Bronchoscopiával a betegségek nagy része diagnosztizálható, lehetőséget nyújt szövetminta vételre, a daganatok kivághatók, vagy a természetes köhögéssel ki nem üríthető nyálka kiszívható. Ezzel az eljárással a tüdőből való közvetlen mintavétel azért nagyon fontos, mert a felköhögött köpet a szájüregben található egyéb baktériumokkal is kapcsolatba kerül, ezért mintának nem megfelelő. A tüdőből kiemelt köpetminta megvizsgálásával a laboratóriumban ellenanyag kidolgozására nyílik lehetőség, megfelelő ellenantibiotikum kúra tervezhető meg. Mindezen vizsgálatokhoz nem kell felnyitni a beteg testét, általában hajlékony endoszkópon keresztül bevezetett, különféle endoszkópos tartozékokkal minták vehetők, vagy kiemelhetőek az idegen testek.

A bronchológiának azért van nagy szüksége a képzett asszisztenciára, mivel egy-egy vizsgálat elvégzéséhez teammunkára van szükség, az orvos önállóan nem végezhet bronchológiai beavatkozást. Az asszisztenciának ezért is különösen fontos szerepe van a sikeres munkavégzésben. A beteg felvétele, megismerése, az együttműködés feltételeinek a kialakítása, a velül való beszélgetés alapfeltétel ahhoz, hogy eredményesen lehessen elvégezni az endoscope-ok behelyezését, hiszen ez egy kellemetlen érzés amit a betegnek el kell viselnie. A legfontosabb, hogy az érzéstelenítés mellett az asszisztens folyamatosan figyelje a beteg vizsgálat közbeni állapotát, beszéljen hozzá, nyugtatgassa, hogy elkerülje a beteg pánikba esését.