Az eddigi legnagyobb napkitörés

Kedden este hazai idő szerint 20.50-kor minden idők legnagyobb megfigyelt napkitörése zajlott le a 486-os számú napfoltcsoport felett. Nagy szerencsénk, hogy a foltcsoport már a Nap peremére fordult, így a kidobott napanyag nem pontosan felénk irányult.

Miközben kedden este számos olvasónk bizonyára az utolsó előkészületeket tette a Vészhelyzet legújabb epizódjának megtekintéséhez, az igazán drámai események központi csillagunkon történtek: a Napon újabb gigantikus kitörés zajlott le, amelyet a csillagászok az eddig észlelt legnagyobb napkitörésként értékeltek.

Nem sokkal a kitörés után az ionizáló sugárzás lesújtott a Föld atmoszférájára, kontinentális mértékű rádiózavarokat okozva Észak- és Dél-Amerikában.

A kitörés a Földről nézve a Nap nyugati peremén, a 486-os számú napfoltcsoport felett történt, így a kidobott napanyag nem pontosan felénk irányult. Ennek ellenére november 5-én és 6-án, amikor a napanyag egy része eléri a Földet, újabb geomágneses viharra és sarki fények felbukkanására kell számítani világszerte.

Az eddigi legnagyobb napkitörést 2001 áprilisában észlelték, amelyet az erre szolgáló skálán az ún. X20-as kategóriába soroltak. A mostani jelenség kiértékelése még folyamatban van, de a jelek szerint ennél is erősebb volt. Mint arról részletesen beszámoltunk, a múlt heti első nagy kitörés X17-es volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK