Olvasóink támogatnák a dohányzás betiltását

Vágólapra másolva!
Az [origo] olvasóinak több mint 80 százaléka örömmel fogadná, ha Magyarországon is az írországihoz hasonló jogszabály lépne életbe, és egyetlen közintézményben sem lehetne dohányozni.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban hírt adtunk, Írországban életbe lépett az Európai Unió legszigorúbb dohányzásellenes törvénye. A március 29-től érvényes szabályozás szerint tilos a cigarettázás a munkahelyeken. Bárki, akit tilos helyen érnek dohányzáson, 3000 euróra büntethető. A szigorú törvény elsősorban a kocsmákat érinti, amelyek, mivel a személyzet munkahelyének minősülnek, immár második hónapja füstmentes övezetnek számítanak. Úgy tűnik, hogy a jogszabály bevezetése nem okozott nagyobb fennakadásokat, sőt a kerthelyiséggel vagy terasszal rendelkező szórakozóhelyek, éttermek, pubok és büfék még hasznot is húztak az intézkedésből, és számottevő forgalomnövekedésről számoltak be.

Az intézkedéssel kapcsolatban megkérdeztük olvasóinkat, vajon támogatnák vagy elleneznék egy hasonló törvény elfogadását hazánkban.

Az [origo] olvasóinak döntő többsége, mintegy 79,7 százaléka támogatná e radikális intézkedés bevezetését. Azaz eddig 9200 válaszadó közül mindössze 1864-en szavaztak a rendelkezés ellen.

Az eredmény azért meglepő, mert a törvény írországi bevezetését is széles körű tanulmányok, vizsgálatok előzték meg, mielőtt Európában elsőként rászánta volna magát erre a lépésre. Hazánkban pedig nyugati szomszédainkkal ellentétben jóval nagyobb a nemdohányzók toleranciája a dohányosokkal szemben, aminek talán az lehet az oka, hogy az éttermek, szórakozóhelyek kötelező szeparálása nem mindenhol megoldott. Ennek következtében a magyar lakosság 65%-a van kitéve a passzív dohányzás ártalmainak, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja.

Szavazásunkat még nem zártuk le: május 31-ig, a nemdohányzók világnapjáig még várjuk a szavazatokat, amikor is egy újabb összesítésben közöljük a végső eredményeket.