Történelmi küszöb a termékenység csökkenésében

Vágólapra másolva!
Az öregedő társadalmak népessége évtizedek óta csökken, s ezt a világ fejlett országaira általánosan jellemző trendet kizárólag a jelentős népességbevándorlás képes megfordítani. Az alacsony termékenység azonban mára globális jelenséggé vált.
Vágólapra másolva!

A népesség korösszetétele hosszú távon meghatározza az adott társadalom számbeli növekedését - ismertette Hablicsek László, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese a témában Budapesten rendezett fórumon.

Egy fiatal népesség akkor is növekszik, ha csökken a vállalt gyermekek száma, illetve a várható élettartam, mivel sok a szülőképes nő, ugyanakkor egy idős társadalomban mindenképpen csökkeni fog a népesség száma - mondta el Hablicsek László a Magyar Atlanti Tanács szemináriumán. Egy öregedő társadalom esetében a népességfogyást csak a nemzetközi vándorlás befolyásolhatja - mondta.

A népességszám csökkenésének leghatékonyabb ellenszere a termékenység változása lenne, mutatott rá Hablicsek, azonban ezt a legnehezebb befolyásolni. Hosszú távú, ösztönző politika mozdíthatja előre a folyamatot, amelynek kihatásai csak lassan érezhetőek. Európa "demográfiai marginalizálódása" befejezett tény, ami a XXI. században is folytatódik. Az ENSZ adatai szerint 2050-re várhatóan mintegy 9 milliárdra növekszik a világ népessége, és ugrásszerűen megnő majd azon országok lakossága, ahol a fiatalok számaránya magas a népességen belül. Az európai országok többségében azonban csökkenni fog a lakosság létszáma, míg az Egyesült Államokban a jelentős bevándorlás következtében nem fog változni. Kína lakossága a korlátozott gyermekvállalás ellenére is növekedni fog, míg India utoléri Kínát.

A termékenységi világátlag az elmúlt 50 év alatt az egy asszonyra eső 5,4 gyermekről 2,1-re csökkent. A termékenység gyorsabban változott, mint bármilyen más fejlődési mutató.

Magyarországon az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re kevesebb mintegy 7,5 millióan élnek majd - mondta el Hablicsek László, hozzáfűzve: a legoptimistább becslések szerint ez a szám 8,5 millió is lehet. Az előzetes becslések szerint az 1990-es adatokhoz képest 2090-re kettőről 1,5-re csökken a családok által vállalt gyermekek száma. A születéskor várható átlagos élettartam 70-ről 100 évre emelkedhet, a fiatalok aránya a társadalomban 20-ról 10 százalékra csökkenhet, míg az idősek aránya elérheti a 40 százalékot az 1990-es évek 15 százalékához képest.