Azok, akiknek a génállományában megtalálható egy bizonyos génkombináció, feltehetően könnyebben birkóznak meg a hepatitis C-vírus okozta fertőzéssel, mint azok, akiknél hiányoznak ezek a génvariánsok. Brit és amerikai kutatók csaknem ezer fertőzött személy adatait dolgozták fel.

A hepatitis C-vírus okozta fertőzések összesen 80 százaléka jár a máj krónikus gyulladásával. Ennek következtében súlyos, akár halálhoz vezető májmegnagyobbodás alakulhat ki. A fertőzöttek körülbelül 20 százalékánál azonban a sárgasággal járó betegség szövődmények nélkül gyógyul, idült formája nem alakul ki.

A Salim Khakoo vezette kutatócsoport olyan géneket ismert fel, amelyek közösen kódolják a - szervezet hepatitis C-vírus fertőzésekor az immunsejtek aktivizálásában fontos szerepet betöltő - KI2DL3 jelzésű fehérjemolekulát. Ez a génkombináció gyakrabban fordul elő a fertőzéssel szemben ellenállóbbak körében, mint azoknál, akiknél a betegség krónikussá válik.

A kutatók szerint, ha a fertőzött személy mindkét szülőjétől örökölte ezt a speciális génkombinációt, immunrendszere hatásosabban képes leküzdeni a hepatitis kórokozóját, feltéve, ha a vírusszám - például egy fertőzött injekciós tű használatát követően - nem túlságosan magas.

Világszerte közel 150 millió, hepatitis C-vírussal fertőződött ember él. Megelőzésére alkalmas oltóanyag - szemben az A és B típussal - jelenleg még nem áll rendelkezésre. A southamptoni egyetemen folyó kutatómunkáról a Science című szaklap számol be.

Cseh Júlia