Nyomkövető nyakörvet kapnak a bengáli tigrisek

Vágólapra másolva!
Műholdas nyomkövetővel ellátott nyakörvet kapnak a kihalás szélére került nagymacskák, a bengáli tigrisek India legnagyobb tigrisrezervátumában, a nyugat-bengáliai Sunderbans nemzeti parkban. India vadon élő tigriseinek száma a vadászati tiltás ellenére drámaian csökken.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban - elsősorban az orvvadászok miatt - drámai mértékben csökkent a Sunderbans nemzeti park mocsaraiban élő tigrisek száma. Az indiai hatóságok remélik, hogy a műholdas nyomkövető rendszer segítségével sikerül pontos adatokat kapniuk India legnagyobb testű tigriseinek mozgásáról, élőhelyeiről, szokásairól.

"Megkeressük a tigriseket, altatólövedékkel elkábítjuk őket, nyakukra szereljük a berendezést, majd visszaeresztjük őket a Sunderbans park mangrove mocsaraiba" - mondja a park egyik illetékese. Az indiai hatóságok egyelőre négy ilyen berendezést vásároltak az Egyesült Államoktól, de tervezik továbbiak beszerzését. Az elmúlt évben lebonyolított tigrisszámlálás során 274 bengáli tigrist vettek listába a Sunderbans mocsaraiban.

India területén egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 40 ezer tigris élt, a nagymacskák száma azonban mostanra - hivatalos adatok szerint - mintegy 3700-ra csökkent (bár egyes környezetvédő csoportok szerint még a kétezret sem éri el). Az orvvadászokkal igen nehéz felvenni a harcot, mivel a tigrisek szervei - foga, csontja és pénisze - az ősi kínai medicina tanítása szerint gyógyhatásúak, így a feketepiacon rendkívül jól eladható árucikknek bizonyulnak. Bár leölt tigrissel kereskedni tilos, a befogott élő állatok eladása is jól jövedelmez - egy befogott tigris ára a nemzetközi piacon elérheti az 50 ezer dollárt is.

A tigrisnek (Panthera tigris) ma a Földön hat alfaja él: az amuri vagy szibériai (Panthera tigris altaica), az észak-indokínai (P. t. corbetti), a dél-kínai (P. t. amoyensis), a maláj (P. t. jacksoni), a szumátrai (P. t. sumatrae) és a bengáli tigris (P. t. tigris).

MTI/[origo]