Nemrég kezdte meg működését a SALT névre keresztelt dél-afrikai teleszkóp, a mai legnagyobb ilyen berendezés a déli féltekén. Első fotói között a 47 Tucanae-t, Tejútrendszerünk második legfényesebb gömbhalmazát örökítette meg.

A SALT mozaikszó, a Southern African Large Telescope, azaz dél-afrikai nagy távcső kezdőbetűiből. A 11 méter tükörátmérőjű berendezés modern társaihoz hasonlóan nem egyetlen összefüggő tükröt tartalmaz, hanem 98 darab hatszögletes, 5 cm vastag szegmensből épül fel. A 82 tonnás berendezés teljes fénygyűjtő felülete 77,6 négyzetméter. A műszert az infravöröstől az ultraibolya tartományig (240-2500 nm) terjedő hullámhosszakon használják.

A mellékelt képen 47 Tucanae (röviden 47 Tuc), Tejútrendszerünk egyik gömbhalmaza látható. Az ilyen halmazok a galaxisokon belüli gazdag, nagyságrendileg 100 ezer tagot számláló csillagcsoportosulások. Átmérőjük 20-300 fényév, tömegük néhány ezer és egymillió naptömeg közötti. Centrumuk felé erősen sűrűsödnek, elnevezésüket gömbszimmetrikus alakjukról kapták. Tagjaik egyszerre, a Tejútrendszer kialakulásának elején jöhettek létre, azóta keveset változtak.

A 47 Tucanae a Tejútrendszer második legfényesebb gömbhalmaza. A tőlünk 13 400 fényévre lévő objektum a déli féltekéről szabad szemmel is  megfigyelhető, a teleholdnál kb. tízszer kisebb látszó méretű, diffúz fényfoltként.

A halmaz fontos gyűjtőhelye az érdekes objektumoknak, sok kettőscsillagot, illetve ún. milliszekundumos (igen gyors forgású) pulzárt azonosítottak már benne. A 47 Tuc a Naprendszeren kívüli bolygók vizsgálata szempontból is érdekes célpont. A gömbhalmazok idős objektumok, és egy kezdeti időszakot leszámítva később nem keletkeztek csillagok bennük, ezért tagjaik fémekben (a csillagászatban ez azt jelenti, hogy a héliumnál nehezebb elemekben) szegények. Egy fémszegény csillag körül pedig nem várhatunk planétát - legalábbis erre utaltak az elméleti modellek. Mindezt egy tavaly nyári felfedezés kérdőjelezte meg, amikor az M4 jelű gömbhalmaz egyik csillaga körül egy 2,5 jupitertömegű exobolygót találtak. A nagy 47 Tuc csillagai tehát az exobolygó vadászoknak is célpontjai lettek.

Forrás: SALT, SAAO
A 47 Tucanae gömbhalmaz a SALT teleszkóp felvételén, A nagyméretű kép letöltése (fotó: SALT, SAAO)

Az új SALT  távcső fő célpontjai között távoli és ősi galaxisok lesznek, a közeli galaxisoknál egyes csillagokat egyenként, külön-külön fog szemügyre venni. Exobolygókat is keres majd, és gammavillanások utófényléseit próbálja elcsípni a tervek szerint.

Korábban:
Galaktikus karambol - a hét asztrofotója
A Plútó új térképe - a hét asztrofotója
Az első földönkívüli hegymászás - a hét asztrofotója
A Tejútrendszer önarcképe - a hét asztrofotója
Galaktikus állatkert - a hét asztrofotója
Ragyogó hófolt a Marson - a hét asztrofotója

Jégsziklák az Enceladuson - a hét asztrofotója
Gigantikus homokdűne - a hét asztrofotója
Kék napnyugta a vörös bolygón - a hét asztrofotója