A másfél hete startolt Venus Express-szonda kisebb pályamódosítás után megfelelő útvonalon halad ahhoz, hogy öt hónap múlva elérje belső bolygószomszédunkat.

A november 9-én sikeresen startolt Venus Expressz a tervek szerint halad a Vénusz bolygó felé. A Mars Express testvéreként készített űreszköz egy Szojuz-Fregat hordozórakétával a start után nyolc perccel alacsony földkörüli pályára állt. 22 perccel később újra begyújtották a hajtóműveket, és a szonda elindult célpontjához. A felbocsátás után két órával kinyitotta napelemtábláit.

Az űreszköz ezután még három napig a nagynyereségű antennája segítségével kommunikált bolygónkkal, miközben a szakemberek elvégezték a repülés elején szükséges ellenőrzéseket. A szonda november 11-én egy kisebb pályamódosítást végzett, amely keretében 3,43 m/s-al változtatta meg sebességét, hogy pontosan a kívánt helyzetben érkezzen a Vénuszhoz.

A következő öt hónapban teszi meg a szonda a belső bolygószomszédunkhoz vezető 350 millió km-es utat. Ezalatt már csak naponta egyszer jelentkezik be a földi irányítóknál, közölve pillanatnyi helyzetét és fedélzeti rendszereinek állapotát. A célállomásnál 1,3 km/s-al kell majd csökkentenie a sebességét, amit 570 kg-nyi üzemanyagának nagyobb részét felhasználva, 53 perces fékezéssel ér el. A későbbiekben egy további pályaváltoztatásra kerül még sor, amelynek segítségével végső, 12 óra keringési idejű pályára áll a Vénusz körül.

A Venus Express több olyan mérést is végez, amilyeneket korábban még egyetlen szonda sem. Elsőként próbál a bolygó sűrű légkörén az infravörös tartományban is "átlátni". Küldetését első körben két vénuszi nap (azaz 486 földi nap) hosszúságúra tervezik.