A szex a legjobb lámpaláz ellen

Vágólapra másolva!
"Gondolj arra, hogy csak káposztafejekhez beszélsz!" Efféle tanácsokat kapnak azok, akikre egy nyilvános beszéd előtt rátör a lámpaláz. Skóciai pszichológusok egészen más megoldást javasolnak a szorongás leküzdésére: egy kiadós szexuális együttlétet.
Vágólapra másolva!

A skóciai Paisley egyetemének pszichológusai Stuart Brody vezetésével azt vizsgálták, hogyan hatnak a különféle szexuális szokások a stresszhelyzetben fellépő vérnyomásváltozásra. 50 férfin és nőn végeztek megfigyeléseket: két héten keresztül feljegyezték szexuális életük apró részleteit, valamint ezzel párhuzamosan stresszhelyzetben - például nagy nyilvánosság előtt tartott beszédek során - mérték vérnyomásukat.

Az eredmények szerint azok, akik teljes, rendszeres szexuális életet éltek, stresszhelyzetben hamarabb visszanyerték normális vérnyomásukat, mint azok, akiknek szexuális életéből kimaradt a teljes kielégülés. A sztresszre legrosszabbul azok vérnyomása reagált, akik semmilyen szinten nem éltek szexuális életet a megfigyelt időszakban - olvasható a New Scientist tudományos lap internetes oldalán.

A kielégülés tehát hosszabb távon is hat - magyarázza a kutatás vezetője, aki a szex közben felszabaduló társas kapcsolatok hormonjával, az oxitocinnal magyarázza a jelenséget. Az oxitocin szorongáscsökkentő hatásáról ismert.