Célzottan töröltek ki emlékeket

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatóknak sikerült kitörölniük kísérleti állatok egyes emlékeit. "Az emlékezet célzott törlése már nem csupán a sci-fi történetek része" - olvasható a georgiai (USA) orvosi főiskola kutatóinak tanulmányában, amely a Neuron című szaklapban jelent meg. Joe Tsien és kollégáinak reményei szerint az eljárással a jövőben segíteni lehet majd olyan embereken, akiket traumás emlékek kínoznak.
Vágólapra másolva!

A kutatók azt az ismeretet használták fel, hogy az emlékezetet négy különböző szakaszra lehet osztani: a megszerzés, a rögzítés, a tárolás és a lehívás szakaszára. Tsien közlése szerint genetikailag módosított egereknél meg tudtak változtatni egy fehérjét, amelynek meghatározó szerepe van az agysejtek összjátékában, és így az emlékezet számára is fontos.

Ennek a módosított egerek által különösen nagy mennyiségben előállított fehérjének a segítségével ki lehetett törölni információkat a rövid- és hosszú távú "félelem-memóriából", azoknak lehívása közben. Az egéragy többi információja nem szenvedett kárt - olvasható a Neuron cikkében.

Forrás: http://www.cell.com

A módszert egy napon akár az emberi agyra is lehet alkalmazni, hogy ott ki lehessen törölni a megrázó élményeket vagy a mélyen ülő félelmeket, míg az összes többi emlék megmarad - vélekednek a kutatók.