Bemutatkozott a Fehér Lovag - rövidesen indulhat a tömeges űrturizmus

Vágólapra másolva!
Minden jel arra mutat, hogy a világ első, magánkezdeményezésre megépülő, űrugrás végrehajtására képes repülő szerkezete a megvalósítás végső stádiumába került. A Virgin Galactic megrendelésére kifejlesztett, futurisztikus kinézetű WhiteKnightTwo repülő indítóállomás ugyanis már a nagyközönség előtt is meggyőzően demonstrálta, hogy készen áll az űrturistákat akár 104 kilométeres magasságba repítő, rakétahajtóműves SpaceShipTwo nevű szerkezet levegőbe emelésére és indítására.
Vágólapra másolva!

Repülő indítóállomás

Az elsőre meglehetősen bizarr benyomást keltő kéttörzsű WhiteKnightTwo (Fehér Lovag) nem más, mint két önállónak tekinthető egyforma repülőgép sárkányszerkezetének összekapcsolása egy közös szárnyrésszel. Ez a megoldás nem újkeletű, számos példa van már rá a repüléstörténelemben, még harci gépeket is gyártottak ilyen megoldással.

Forrás: Virgin Galactic

A szénszálas kompozitanyagból készült repülőgép tervezésére és megépítésére a különleges légijárművek terén nagy tapasztalatot szerző Scaled Composites kapott megbízást a Virgin Galactictól. A konstrukció megalkotásakor széleskörűen felhasználták az űrrepülőgépekkel eddig összegyűlt tapasztalatokat, és mindenre kiterjedő számítógépes aerodinamikai szimulációkat is végeztek a legtökéletesebb forma megtalálása érdekében.

A tervező

Burt Rutan, a WhiteKnightTwo főkonstruktőre arról híres, hogy teljesen új utakat jár be a repülőeszközök tervezése során. A nagy gyártóktól eltérően az általa vezetett Scaled Composites elsősorban nem a tömegtermelésre állt rá, hanem a különleges, úttörő jelentőségű légijárművek megalkotásában jeleskedik. Az irányítása alá tartozó tervezőgárda már évtizedek óta széleskörűen alkalmazza a kompozit-technológiát, és nem riad vissza az extrém formáktól sem, ha az aerodinamikai szimulációk során azok megfelelően funkcionálnak - így meglehetősen furcsa szerkezetek kerülnek ki a Rutan művek műhelyeiből.


A külső szárnyai alatt két-két sugárhajtóművet hordozó szerkezet legfontosabb szerepe az, hogy mintegy 15 kilométer magasságba felvigye a hozzá rögzített rakétameghajtású SpaceShipTwo nevű szerkezetet, melyben az űrturisták helyet foglalnak. A megfelelő magasság és repülési profil elérése után a SpaceShipTwo leválik az "anyagépről", és önállóan emelkedik a kitűzött 104 kilométeres magasságba, ahonnan ugyancsak önállóan, vitorlázva tér vissza a földfelszínre. Ez a megoldás olcsóbb és egyszerűbb, mint földi indítóállomásokat építeni, ráadásul így a SpaceShipTwo hajtóművének sem kell akkora teljesítményűnek lennie, mint az űrrepülőgépekkel a hátukon startoló NASA-hordozóeszközöknek.

Járja körül a gépet!

Nézze meg a gépet akció közben!

Az űrugrást végrehajtó repülőeszköz fedélzetén két pilóta és hat utas foglal majd helyet. A 42 méteres szárnyfesztávolságú szerkezet másik felhasználási módja az lehet, hogy kisebb műholdakat állít pályára.

Látványos bemutató Oshkosh-ban

A WhiteKnightTwo 2009. július 27-én az oshkosh-i AirVenture rendezvényen többször fel- és leszállt, illetve áthúzásokkal varázsolta el a közönséget. Mindenki az elismerés hangján nyilatkozott a szerkezetről.

A repülés iránt érdeklődők számára Oshkosh nem csupán egy név, hanem egy fogalom. Az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvendő AirVenture rendezvénysorozatnak otthont adó wisconsini városban minden évben százezrek gyűlnek össze a helyi, Wittman nevű regionális repülőterén, ahol az EEA (Experimental Aircraft Association's) szervezésében egy óriási légi és földi show-t tartanak. Az elmaradhatatlan gyorsulási versenyeken kívül mindenféle repülőeszközt láthatnak az érdeklődők, a II. világháborús harci gépektől korunk lopakodó bombázójáig. Nem véletlenül választották tehát ezt a helyszínt a WhiteKnightTwo első nyilvános légi szerepléséhez, amely már egyébként a 17. tesztrepülése volt.

A programba már eddig is több száz millió dollárt fektető Sir Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója és tulajdonosa elmondta: bízik abban, hogy a WhiteKnightTwo és a SpaceShipTwo által alkotott páros még az idén, vagy legkésőbb 2010-ben a levegőbe emelkedik, és rövidesen megkezdődhet a tömeges űrturizmus. Mindenesetre a mintegy 200 000 dolláros jegyekből már eladtak több mint háromszázat, így az első néhány tucat repülésen biztosan teltház várható a fedélzeten.

Twin Mustang

Számos kéttörzsű repülőgéptípus ismert, azonban a két önálló pilótafülkével rendelkező futurisztikus F-82 Twin Mustang harci gép mindenképpen kuriózumnak tekinthető. A legendás, együléses P-51 Mustang - mely a II. Világháború legjobb amerikai gyártmányú vadászgépe volt - alapján kifejlesztett, megnövelt hatótávolságú és teljesítményű típus feladata a B-29-es bombázók hosszú távú kísérete volt. A tulajdonképpen két önálló gép összekötésével megvalósult, különleges formájú konstrukció manőverezőképessége ugyanakkor elmaradt a várttól, ennek ellenére a gépeket bevetették a koreai háborúban is. A sugárhajtóműves típusok térnyerése miatt azonban hamar kiszorultak a frontvonalak fölül.

Forrás: http://www.nationalmuseum.af



Temesvári Péter