Állatkerti tigrist kaszaboltak szét orvvadászok

Vágólapra másolva!
Tigrisvadászok garázdálkodtak egy állatkertben Indonéziában: megöltek egy ritka példányt, és csaknem elvitték egész tetemét.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint a tetteseknek a szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) értékes bundájára és csontjaira fájt a foga. A nősténytigrisnek jószerivel csak a zsigereit hagyták a ketrecben. Hogy hányan vettek részt az állatkerti tigrisvadászatban és hogy miként törtek be az indonéziai állatkertbe, még nem tudni. A ketrecen mindenesetre nem volt nyoma erőszakos behatolásnak.

A tigris egyik legkisebb termetű ma élő alfaja, a szumátrai tigris mára a kihalás szélére jutott, súlyosan veszélyeztetett, a WWF adatai szerint csak mintegy 250 példány maradt belőle, míg 30 évvel ezelőtt még vagy ezer példánya élt, zömük szabadon. Az Ázsia számos államában uralkodó néphit szerint a tigrisek szinte minden porcikája remek gyógyszer, még porrá őrölt bajsza is. A fekete piacon egy kifejlett példány teteméért körülbelül 15 ezer eurót kérnek - állítja a Sumatran Tiger Trust nevű brit környezetvédelmi szervezet.

Egy évszázada még több mint 100 ezer tigris élt szabadon szerte Ázsiában, ám a korábbi elterjedési területüknek mindössze 7 százalékán ma élő tigrisek nem lehetnek többen háromezernél. Állatkertekben, cirkuszokban, illetve magánparkokban további 15-20 ezer példány élhet. A kilenc alfaj közül mára három kihalt, és dél-kínai tigrist (Panthera tigris amoyensis) is csak az állatkertek kifutóin, mesterséges környezetben lehet látni.

Ajánlat: Meglepetést hozott a fogságban élő tigrisek génvizsgálata