Ezüst minősítést nyert Hortobágy égboltja

Vágólapra másolva!
Komoly elismerés hazánknak, hogy a Hortobágyi Csillagoségbolt-park elnyerte az ezüst minősítést. A fényszennyezéstől mentes területek megőrzését vizsgáló nemzetközi bizottság a címre megfelelőnek találta a dél-magyarországi helyszínt, ahol fokozottan figyelnek az éjszakai égbolt természetes állapotára.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA) január 31-én, Arizonában jelentette be Európa első Sötét Égbolt Közösség címének és a kontinens harmadik Sötét Égbolt Park címének odaítélését. Az egyik új terület az Egyesült Királyságban lévő Sark-sziget, a másik pedig a Kelet-Magyarországon található Hortobágyi Csillagoségbolt-park.

A most kijelölt hortobágyi terület így a Zselici Tájvédelmi körzethez csatlakozott, amely már korábban elnyerte a Sötét Égbolt Park címet. Hortobágyon hároméves munka előzte meg az IDA igazgatótanácsának döntését. Az elismeréssel a Hortobágyi Nemzeti Park olyan korábban kapott díjai illetve címei gyarapodtak, mint a Világörökség, a Bioszféra rezervátum, és a Ramsari terület elnevezés.

Napjainkban egyre kevesebb helyről élvezhető zavartalanul a csillagos égbolt látványa, és a fényszennyezés nem csak esztétikailag lehet kellemetlen. Sok olyan állatfaj van (köztük rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek), amelyeket zavarnak az erős éjszakai mesterséges fényforrások. Az IDA éjszakai természetvédelmi programjának célja, hogy megőrizzék azokat a területeket, ahonnan még szabad szemmel is láthatók az égbolt csodái az élővilág háborítatlansága, és az éjszakai természetes tájkép mellett.

Forrás: Radisics Milán - Wild Wonders of Europe
Hortobágyi éjszaka (Radisics Milán - Wild Wonders of Europe)

A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvni a jövő nemzedékei számára. A park területén a jövőben nem történhetnek fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is - a park kezelési és világítási terve alapján- fokozatosan csillagfény-barát világításra cserélik.

A park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható a Tejút derengő sávja mellett. Tavaszi estéken naplemente után, illetve őszi hajnalokon napkelte előtt megpillantható a bolygóközi porról visszaverődő napsugárzás, az állatövi fény. Több, könnyen elérhető pontja van a Csillagoségbolt-parknak, ahol zavaró fényektől távol figyelhetik meg az érdeklődők az égbolt látnivalóit. A Fecskeház nevű Erdei iskola programjai mellett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága alkonyati madármegfigyeléssel egybekötött éjszakai csillagnéző túrákat szervez, amelyek időpontjai a nemzeti park honlapján találhatók meg.

Forrás: NASA/IDA
Bolygónk éjszakai képe, rajta a fényszennyezés fő forrásaival, a pazarló módon kivilágított városokkal (NASA)

A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozásában közreműködő szervezetek: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, IDA Magyarország, Magnitúdó Csillagászati Egyesület, Magyar Csillagászati Egyesület, Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület és az MEE Világítástechnikai Társasága. A program hazai koordinátorai: Gyarmathy István (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság) és Kolláth Zoltán (Magyar Csillagászati Egyesület).