A becsültnél jóval messzebb ért földet az UARS műhold

UARS műhold
Vágólapra másolva!
Az utolsó számításhoz képest több ezer kilométerrel nyugatra zuhant le hétvégén az UARS műhold. A töredékek az éjszakai Csendes-óceán felett izzottak fel, így kicsi az esély, hogy bárki is látta őket.
Vágólapra másolva!

A magyar idő szerint szombat reggel lezuhant UARS műhold légköri belépésének időpontját többször is módosították még az űreszköz megsemmisülése előtt. Az utolsó becslések alapján felmerült, hogy néhány töredék esetleg Északkelet-Kanada területét is elérheti.

Az újabb számítások alapján azonban néhány perccel korábban lépett be a műhold a légkörbe, és így az utolsó becslésnél több ezer kilométerrel nyugatabbra zuhantak le a töredékek. A NASA legfrissebb bejelentése alapján Szamoa térsége felett, tehát a Csendes-óceán ázsiai részén kezdett izzani a műhold, és töredékei Észak-Amerikától igen messze zuhantak az óceánba. Az eset látványosan mutatja, hogy néhány perc különbség a légköri belépés időpontjában milyen nagy földrajzi távolságot eredményez a töredékek becsült és valódi lehullási helyszíne között. A darabok az éjszakai óceán felett égtek el, így kicsi az esély rá, hogy bárki megfigyelte őket.

Nem kell sokat várni a következő hasonló eseményre, ugyanis a már szintén nem üzemelő német ROSAT csillagászati műhold darabjai novemberben lépnek be a légkörbe. A helyszín egyelőre nem ismert, az 53. északi és déli szélességi kör között bárhol sor kerülhet rá. A modellszámítások alapján az űrtávcsőnek körülbelül harminc darabja érheti el a Föld felszínét. A töredékek össztömegét 1,5 tonnára becsülik, a legnagyobb darab maga a távcső tükre lehet, amely jól ellenáll még az erős hőhatásnak is.