Vágólapra másolva!
Egy ember felsőtestére hasonlít az R2 jelű robot, amely az űrállomáson fogja segíteni az asztronauták munkáját. A berendezést hétfőn csomagolták ki, és az első tesztek alapján tökéletesen üzemel.
Vágólapra másolva!

"Élvezem ezeket az elektronokat!" - talán így lehetne magyarra fordítani, amit az R2 jelű robot Twitteren üzent a Nemzetközi Űrállomásról (ISS-ről). Több hónap várakozás után a robotot végre felélesztették a Destiny-modul belsejében.

Az R2 jelű robotot az ember és gép közötti együttműködés, valamint a robotok által végezhető feladatok űrbeli tesztelésére vitte még februárban a Discovery űrrepülőgép az űrállomásra. A robotot hétfőn csomagolta ki az űrállomás két űrhajósa, Mike Fossum és Satoshi Furukawa.

A robot első alkalommal két órán keresztül üzemelt, és főleg azt ellenőrizték a földi mérnökök, hogy keletkeztek-e kisebb sérülések az elektronikus rendszerében. A hivatalos bejelentés alapján az R2-es tökéletes állapotnak örvend, a szakemberek a robot kamerája által látott képet maguk is ellenőrizhették.

Az R2-es robot kicsomagolása (NASA)

A tervek alapján szeptember 1-jén áll ismét üzembe a robot, amikor már megpróbálják a végtagjainak mozgását is vezérelni a Földről. Ha minden rendben alakul, a berendezés 2012-ben már aktívan részt fog venni a legénység munkájában. A deréktól felfele elkészített R2 várhatóan 2013 környékén lábakat is kap majd - bár ezek űrbeli használata eltér a földfelszínitől a súlytalanság miatt. Az viszont egyelőre nincs tervbe véve, hogy az ISS belső részein kívülre, a világűrbe is kiküldjék a berendezést.