Elpusztult a Föld legritkább állata

Vágólapra másolva!
Elpusztult a Magányos George-nak nevezett óriásteknős, amely alfajának, a pinta-szigeti teknősöknek egyetlen példánya lehetett.
Vágólapra másolva!

A teknős 100 év körüli kort élt meg, bár ezt csak becsülni tudják gondozói az Ecuadorhoz tartozó Galápagos Nemzeti Parkban. A teknőst egy magyar származású csigakutató, Vágvölgyi József látta először, még 1971 decemberében, a Galápagos-szigetekhez tartozó Pintán.

Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

A teknős pusztulásának okát vizsgálják (februárban azt írták, hogy jó eséllyel még néhány évtized állhat előtte). Valószínűleg egy egész alfaj halt ki vele a BBC által idézett szakértők szerint: a természetvédelem egyik szimbólumának tekintett állat ugyanis a galápagosi óriásteknősök legritkább alfajába (Chelonoidis nigra abingdoni) tartozott.

George a Galápagos-szigeteki Charles Darwin Kutatóállomáson töltötte napjait. Az óriásteknős - amely Ecuador és a szigetek szimbólumává vált - tavaly mintegy 180 ezer látogatót vonzott. Számos híresség is kíváncsi volt rá, idén többek között Angelina Jolie és Brad Pitt látogatta meg. Elképzelhető, hogy az állat testét bebalzsamozzák, és kiállítják a parkban - írta az MTI.

Magányos George-nak nem voltak utódai, hiába próbálták pároztatni hozzá hasonló, de más alfajba tartozó nőstényekkel. Tizenöt éve azonban egy nőstény terméketlen tojásokat produkált a "nász" után. Legutóbb tízezer dollárt ajánlottak fel annak, aki megtalálja neki a megfelelő párt.

A Galápagos-szigeteken egykor népes teknőspopuláció élt, de a halászok és a tengerészek húsukért kezdtek rájuk vadászni, ezért ritkult meg rendkívüli módon az állományuk. Ma körülbelül 20 ezer óriásteknős él a szigeteken.