Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
November 3-án egy hibrid napfogyatkozás söpört végig az Atlanti-óceánon.
Vágólapra másolva!

November 3-án egy ritka természeti jelenséget, egy úgynevezett hibrid napfogyatkozást figyelhettek meg az Atlanti-óceán felett, illetve Afrikából.

A vasárnapi napfogyatkozás az afrikai Sibiloi Nemzeti Parkból, a Turkana-tó mellől. A Napból már csak egy vékony sarló látszik Forrás: AFP/Carl de Souza

A hibrid napfogyatkozás a gyűrűs és a teljes napfogyatkozás "keveréke" (ezért nevezik gyűrűs-teljes napfogyatkozásnak is). A hibrid napfogyatkozás eleje és vége gyűrűs, a közepe pedig teljes. Ilyen jelenség akkor valósul meg, ha a Hold árnyékkúpjának csúcsa a fogyatkozás elején és végén nem éri el a földfelszínt, csak a fogyatkozás közepén:

A hibrid napfogyatkozás kialakulása. A felső ábrán még csak gyűrűs fogyatkozás látható a központi sávban, mert az árnyékkúp még nem éri el a felszínt Forrás: Hermit Eclipse

Ez azért lehetséges, mert az árnyékkúp a földközépponttól a Nap felé egy földsugárnál kisebb távolságra halad el. A napfogyatkozásoknak 1%-a hibrid napfogyatkozás. A teljes fázis viszonylag rövid, és szűk sávra korlátozódik.

A november 3-ai fogyatkozás Floridától keletre kezdődött, és Szomáliában ért véget, ahogyan ezen az ábrán is látható.

Egy helytelenül, csak napszemüvegekkel védekező észlelő Kenyából Forrás: AFP/Carl de Souza

A központi sávon kívülről részleges napfogyatkozást lehetett megfigyelni, amely Amerikából és Európa egyes részeiről is látható volt:

Részleges napfogyatkozás New Yorkban november 3-án Forrás: AFP/Stan Honda
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről