13. századi mongol hajóroncsot találtak Japánban

Kubiláj kán
Kubiláj kán, Dzsingisz kán unokája
Vágólapra másolva!
Kubiláj mongol nagykán elpusztult armadájának újabb hajóját fedezték fel japán régészek Takasima-sziget közelében.
Vágólapra másolva!

A Mongol Birodalom a 13. században két ízben - 1274-ben és 1281-ben - intézett sikertelen inváziós támadást Japán ellen, amikor összesen több mint 4000 hajót indítottak útnak a felkelő nap birodalmának meghódítására.

Mindkét alkalommal a mongol armadát a tájfun, azaz a kamikáze (az isteni szél) pusztította el, megmentve ezzel Japánt a megszállástól - olvasható az International Business Times hírportálon.

Az öbölben próbált menedéket keresni

Japán búvárrégészek 2011-ben fedezték fel az első Kubiláj nagykán (1215-1294) armadájához tartozó hajóroncsot a tengerfenéken Kjúsú szigete közelében.

Négy évvel később, a lelőhelytől 1,7 kilométerre, Takasima-sziget déli partvidékénél találták meg a második hajó maradványait. A roncs 12 méter hosszú és 3 méter széles, de a feltételezések szerint eredetileg a hajó hossza elérhette a 20 métert, szélessége pedig a 7 métert.

Kubiláj kán, Dzsingisz kán unokája Forrás: Wikimedia Commons

A szekértők szerint a hajó az öbölben próbált menedéket keresni a vihar elől, ahol végül elsüllyedt.

A mongol hajóépítők módszereit tanulmányozhatjuk

A lelet jelentőségét taglalva a japán szakértők rámutatnak, hogy a roncs tanulmányozásával megismerhetik, milyen anyagokat használtak és milyen eljárásokat alkalmaztak 730 évvel ezelőtt a mongol hajóépítők.