Sikerült azonosítani azt a négy csontvázat, amelyet a mai Egyesült Államok területén 400 évvel ezelőtt alapított első angol településen, Jamestownban találtak a kutatók.

Jim Horn, a jamestowni történelmi egyesület vezetője szerint nagy jelentőségű felfedezésről van szó. A földi maradványok az Egyesült Államok területén valaha élt legrégebbi angolok holttestei. Az első telepesek 1607-ben érkeztek Jamestownba. A város a mai Virginia államban, Washingtontól 200 kilométerre délre található. 

A négy telepes sírját 2013 novemberében találták megForrás: Smithsonian Intézet

Az első protestáns templom maradványai között találták őket

Az azonosítás során megállapították, hogy Robert Hunt anglikán lelkész, valamint Gabriel Archer, Sir Ferdinando Wainman és William West kapitány maradványait találták meg.

A holttesteket DNS-elemzéssel, 3D-s vizualizálással és a brit archívum révén genealógiai vizsgálatokkal azonosítottákForrás: Smithsonian Intézet

A csontvázakat Jamestown első protestáns templomának maradványai között fedezték fel egy 2013 novemberi ásatáson. Az épületet 1608 és 1616 között használták templomként, lelkésze Robert Hunt volt.

Betegségek és indiántámadás

Hunt és három társa az első telepesgeneráció tagjai voltak, valamennyien segítették a település életének szervezését. Mindannyian 40. életévük betöltése előtt haltak meg: hárman betegségekben, West kapitány pedig a póheten indiánok támadása következtében. A holttesteket tudományos módszerekkel, köztük DNS-elemzéssel, 3D-s vizualizálással és a brit archívum révén genealógiai vizsgálatokkal azonosították.

3D-s adatgyűjtés alapján sikerült felfedezni a sírokatForrás: Smithsonian Intézet

John Smith és Pocahontas története

A mai Jamestownba induló első angol expedíciót John Smith kapitány vezette, történetét a Disney Pocahontas című filmje tette világszerte ismertté. Az indián hercegnő közvetített az indiánok és a telepesek között. A legenda szerint Pocahontas a jamestowni templomban házasságot kötött John Rolfe dohánytermesztővel, majd két évvel később, alig 21 évesen Angliában elhunyt.

Robert Hunt anglikán lelkész, valamint Gabriel Archer, Sir Ferdinando Wainman és William West kapitány maradványait találták megForrás: Smithsonian Intézet

Veszélyes kalandot vállaltak

"A felfedezés új ismeretekkel gazdagítja a tudományt az egyik legkeményebb angol gyarmaton zajló életről, halálról és a vallás jelentőségéről. Aki akkoriban kiutazott egy kolóniába, nagyon kockázatos és veszélyes kalandot vállalt." Ezért nem szokatlan, hogy az azonosított személyek egyike sem érte el a 40 éves kort - fogalmazott Horn.

A holttestek mellett egy ezüst dobozkát is találtak. A vizsgálatok szerint egy katolikus szokásokat tükröző, csontokat és szentelt vizet rejtő ereklyetartóról van szóForrás: Smithsonian Intézet

Ereklyetartót is találtak

A kutatókat meglepte, hogy Archer kapitány koporsójában egy lepecsételt ezüst dobozkát is találtak. A vizsgálatok szerint egy katolikus szokásokat tükröző, csontokat és szentelt vizet rejtő ereklyetartóról van szó. A szakértők feltételezése szerint Archer titkon vonzódott a katolicizmushoz, miközben az angol telepesek az anglikán vallásra igyekeztek téríteni az indián lakosokat.