Egy egyesült államokbeli kutatásból kiderült, hogy a háziasítás folyamán a kutyák elvesztették problémamegoldó képességük egy részét.

Monique Udell, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa kísérletekkel kimutatta, hogy a házikutyáknak romlott a problémamegoldó képessége a miatt, hogy olyan sokat töltöttek az emberek társaságában. A kísérletekről a Biology Letters folyóiratban számolt be.

Udell leírja, hogy a kutyákról tudott, hogy régóta az emberekkel együtt dolgoztak a megélhetésükért, ami szöges ellentétben áll a vadon élő állatokkal. Ennek a tendenciának egyik meghökkentő megnyilvánulása, hogy visszanéznek emberi kísérőjükre, amikor valamilyen zavarba ejtő helyzetbe kerülnek, láthatóan segítségre várnak.

A sok szemkontaktus erősíti a kutya és a gazdája közti kötődéstForrás: Mikako Mikura

Kolbászos fejtörő

Azért, hogy többet tudjon meg erről a viselkedésről, Udell 10 házi kedvencként tartott kutyát (és a gazdáikat), 10 menhelyen tartott kutyát és 10 emberek által felnevelt farkast vont be a kísérleteibe.

Mindegyik állat elé odatettek egy ízletes kolbászt, amit megszagolhattak, de meg nem ehettek. E helyett a kolbászt egy műanyag tartóba tették, amelynek lecsapódó fedeléhez egy rövid zsineg volt kötve. A doboz kinyitásához az állatoknak meg kellett húzni a zsinórt, miközben leszorították a tartót. Ez a feladat Udell véleménye szerint meglehetősen könnyű olyan okos állatok számára, amilyenek a kutyák és a farkasok.

FarkasokForrás: Origo

A farkasok sokkal jobban teljesítettek

Udell kétféleképpen végezte el a kísérleteket. Egyik alakalommal az állatokat egyedül hagyta a tartókkal, a másiknál a közelben ott állt egy ember is (a tulajdonosok).

Udell beszámol arról, hogy a házi kedvencként tartott kutyák egyike sem volt képes kinyitni a dobozt, és a menhelyi kutyák közül is csak egynek sikerült a feladat, míg a farkasok közül nyolcan megoldották a problémát.

A gazdák jelenléte sem segített sokat. Ekkor ugyanannyi farkas oldotta meg a feladatot, és csak egyetlen egy házi kedvencként tartott kutyának sikerült kinyitnia a dobozt.

A kutatónő megfigyelte, hogy mindkét csoportból származó kutyák sokkal több időt töltöttek arra, hogy az embereket nézzék, mint a farkasok.

Menhelyi kutyaForrás: MTI/Földi Imre

Segíts, gazdi!

A kövekező kísérletben Udell megengedte, hogy az emberek bátorítsák a kutyákat. Érdekes módon, a házi kedvencként tartott kutyáknak ez nem segített – változatlanul egy tudta kinyitni a tartót –, a menhelyi kutyák közül viszont így négynek sikerült kinyitnia a dobozt.

A kísérlet azért is érdekes, tette hozzá Udell, mivel végső soron az össze kutya és farkas képes kinyitni a tartót, de csupán a farkasok voltak igazán motiváltak, hogy ezt tegyék, amit a sokkal nagyobb kitartásukkal bizonyítottak. Másrészt viszont a kutyák sokkal hajlamosabbak segítséget kérni.