Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Bizarr helyen találtak rá egy új hangyafajra

békahányás, hangya
Vágólapra másolva!
Ecuadorban dolgozó kutatók egészen elképesztő helyen találtak rá egy új hangyafajra. Az apró rovar tetemét békahányásból „bányászták” ki.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem sokat tudni a megnyúlt szájszervvel rendelkező rovarról, amely a Lenomyrmex hoelldobleri tudományos nevet kapta, olvasható a Science Alert tudományos portálon. A következő lépés az lesz, hogy a szakembereknek élő példányokat kell találniuk, így tanulmányozhatják a frissen felfedezett rovarfaj viselkedését, életmódját.

Forrás: Rabeling et al

Bár furán hangzik, a békahányásban való turkálás megszokott tevékenység a biológusok körében, hiszen az elfogyasztott rovarok tetemei alapján sok minden leszűrhető az adott békafaj ökológiai helyzetéről és magának az öklendező kétéltűnek az egészségi állapotáról.

A kutatók egészen egyszerű módon késztették hányásra a békát: egészen addig itatták vízzel, míg öklendezni nem kezdett. Miután ez megtörtént, az állatot szabadon engedték. A módszer első látásra kissé kegyetlennek tűnhet, éppen ezért csak a legjobb szakemberek alkalmazhatják szigorú szabályok betartása mellett.

A fő cél, hogy a szakértők értékes információkhoz jussanak, és közben a békák se sérüljenek meg.

Valóságos kincsesbánya a békahányás

A béka gyomra valóságos kincsesbányának bizonyult, mivel a Lenomyrmex hoelldobleri mellett még számos más, egyelőre azonosítatlan rovarfajt is találtak a kutatók.

A ZooKeys szakfolyóiratban közölt tanulmányban egyébként több kétéltű gyomortartalmát is megvizsgálták a tudósok, így összesen 45 különböző hangyafajt és 9 atkafajt sikerült kiszúrni a békák hányásaiban. Az ördögbékához (Oophaga sylvatica) hasonló mérgező békák a hangyák testében található veszélyes anyagokból állítják elő saját toxinjaikat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről