Az internet kék, mégpedig szó szerint. A tíz legsűrűbben látogatott weboldalon majdnem kétszer olyan gyakran fordultak elő a kék különféle árnyalatai, mint a sárgának és pirosnak, és majdnem háromszor olyan sokszor, mint a zöldnek.

Paul Herbert amerikai tervező egy olyan programot készített, amely kielemzi a különféle weblapok által használt színeket. Természetesen csak a betűk és grafikai elemek színeit vette figyelembe, a képekét nem. Érdekes eredményre jutott. A kéknek olyan nyomasztó a fölénye az oldalakon, hogy a türkizkéknek külön kategóriát kellett létrehoznia.

Gyakran kínlódok a színsémák összeállításával, ezért kíváncsi voltam, mit csinálnak a nagyobb társaságok" – írta Herbert a weboldalán.

A neten használt leggyakoribb színárnyalatokForrás: Paul Herbert

Ezért írt egy olyan szkriptet, amely összegyűjtötte az Alexa.com által a legnépszerűbb tízbe sorolt webhelyen használt színeket. Szerepel köztük többek közt a Google (1.), a Facebook (3.), a Wikipedia (6.) és az Amazon (7.).

Színárnyalatok és színtelítettségForrás: Paul Herbert

A kigyűjtés eredményét látványos grafikákon szemléltette. Ezeken többek közt láthatók a színek megoszlása az oldalak szerint, illetve a különféle színárnyalatok pontos hexadecimális kódjai is. Az érdeklődők a részletes grafikákat itt nézhetik meg!