Filmbe illő módon mentette ki lányát a nagy fehér szájából

2017.10.23. 23:44

Filmbe illő, drámai mentőakcióban mentette meg lányát egy fehér cápától egy ausztrál férfi, Normanville közelében.

A cápa jó darabig még az üres kajakot is követte

A 15 éves Sarah egy kajakból tintahalra horgászott vasárnap a dél-ausztráliai Normanville partvidéke mentén, amikor egy 4,5 méteres tengeri ragadozó, vélhetően egy nagy fehér cápa kilökte a csónakjából és rátámadt.

Kajakot követő nagy fehér cápa Dél-AfrikábanForrás: Africa Geographic via You Tube

A közelben két másik gyermekével egy másik csónakban tartózkodó apa, Chris Williams már akkor felfigyelt a támadásra, amikor a cápa többször is megkerülte a kajakot, és neki-nekitámadt. A férfi azonnal bekapcsolta a csónakmotort, és lánya segítségére sietett.

A nagy fehér cápa a tápláléklánc csúcsán álló tengeri nagyragadozóForrás: Youtube/viralhog

Mint később ausztrál tévétársaságoknak összegezte:

a cápa már éppen azon volt, hogy felfalja a lányát, akit azonban az utolsó pillanatban sikerült kimenteni a tengerből,

mielőtt komolyabb baja esett volna. A cápa jó darabig követte az üres kajakot is, amelyet a motorcsónakkal vontattak partra.

Mint a filmekben...

Az incidenst sokkhatással, karcolásokkal és horzsolásokkal túlélő kislány azt mondta, a támadás épp olyan volt, mint amilyeneket cápás filmekben lehet látni. Sokkot kapott a látványtól nővére is. Pár napja egy búvár erős tempóban hét kilométert a part felé úszva menekült meg az őt üldöző cápáktól.

Fókára támadó nagy fehér cápa a Seal island partjai közelébenForrás: Elter Tamás archívuma

Ausztrália partjainál gyakoriak a cápatámadások,

idén már 14 esetet jegyeztek fel, az egyikben egy 17 éves lány életét vesztette.

Szakértők szerint a vízi sportok egyre népszerűbbé válása is hozzájárul a cápatámadások számának emelkedéséhez. A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a világtenger alig fél tucatnyi partszakaszán fordul elő relatíve nagyobb számban, amelyek közül Ausztrália délnyugat partszakasza, illetve a Neptun-sziget környéke a második legfontosabb radiánspontnak számít.

A nagy fehér cápa kozmopolita faj, de csak a világtenger néhány pontján fordul elő relatíve nagyobb mennyiségbenForrás: Elter Tamás

Az akár 6,5-7 méteres maximális testhosszúságot és 2,5-3 tonnás testtömeget is elérő tengeri nagyragadozó számlájára írható a legtöbb cápatámadás,

azonban ehhez hozzá kell tenni, hogy az állattámadások rangsorában messze a cápatámadások jelentik számarányukat tekintve a legkisebb kockázatot.

A nagy fehércápa harapásereje 1,6 tonna/cm2Forrás: Wikimedia Commons

A nagy fehér cápák nem csak nagyobb testű tengeri élőlényekre, elsősorban fókákra illetve delfinfélékre,

hanem időnként csónakokra és kajakokra is rátámadnak.

Utóbbi esetben elsősorban olyan vízi járművek kerülhetnek veszélybe, amelyről horgásznak, a horogra akadt halak vergődése ugyanis odavonzza a cápákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK